вторник, 26 февруари 2013 г.

КАШКАВАЛЕНИ ПТИЧИ ГНЕЗДА С ГЪБЕН СОС

Taзи рецепта е от един изключителен кулинар Петя Цанкова
Копирам ви рецептата защото не бих могла да ви я обясня по- добре.
БЛАГОДАРЯ ТИ , ПЕТЯ !

Голяма вкусотия!!!!!!!!!



Необходими продукти:
За гнездата:
500 гр.кайма
2 филийки хляб,предварително накиснати
1 глава лук,ситно нарязана или настъргана
2-3 скилидки чесън ,ситно нарязани
2 бр.яйца
1 с.л. кетчуп или доматено пюре
1 с.л. кисело мляко
по щипка черен пипер ,кимион ,чубрица,сол (ако е необходимо)
3 с.л. кр.масло
3-4 с.л.олио за намазване на тавата

За пълнежа:
2 кис.краставички,нарязани на дребно
50 гр мариновани гъби
10 бр.маслини без костилки,нарязани на дребно
по желание може още да се сложат и :
моркови
грах
царевица,
като количествата са по желание
50-100 гр кашкавал( или топени сирена),нарязан на плочки според броя на гнездата
щ.черен пипер

За гъбения сос:
100 гр мариновани гъби
1 с.л.брашно
200 мл бяло вино ( или толкова вода и 1с.л. лимонов сок)
1 щ. черен пипер
сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :
Каймата ,накиснатият предварително хляб,настърганият лук,наситнения чесън,двете яйца,кетчупа,кис.мляко и подправките измесваме добре. Приготвяме кюфтетата с големина малко по големи от яйце.В средата им се прави гнездо. Слагаме ги в намаслена тавичка.Заливаме с разтопено масло и печем 20-25 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна.
Изваждаме и в гнездата поставяме по една чаена лъжичка от пълнежа ( или повече).
Разтваряме брашното във виното ,добавяме гъбите,.черен пипер и сол на вкус.Разбъркваме и изливаме при гнездата.
Слагаме ги отново във фурната да се запекат за още няколко минути,до сгъстяването на соса.
Изваждаме и върху всяко гнездо слагаме плочка кашкавал и поръсваме с черен пипер. Връщаме във фурната до запичането на кашкавала.
Поднасят се топли гарнирани с гъбения сос!
ДОБЪР АПЕТИТ



петък, 22 февруари 2013 г.

ЦЕЛУВЧЕНА ТОРТА

Идеята за тази торта дойде от моята приятелка zi4e
Aз промених малко рецептата , като изпекох целувчен блат и го сложих в средата.
Затова я нарекох ' ЦЕЛУВЧЕНА ТОРТА"
Копирам ви начина за приготвяне на блата, като аз пекох един блат в 26 см форма за торта и го разрязах на две.
 Продукти за блата
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе

Фурната се загрява на 180°C.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Имайте предвид, че сместа е сравнително течна, не като класическо тесто за кекс/блат. Именно на това се дължи сочността му, след изпичане, така че не се притеснявайте.
Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта. Пече се за 40 -45 минути, като времето варира в зависимост  от това дали решите да изпечете цялата смес наведнъж или на части.
След като блатът е готов, се охлажда напълно и след това се разрязва на 2 равни части

За белтъчният. блат
3 белтъци
щипка сол
3-4 с.л. захар

Докато фурната ви е гореща използвайте и разбийте белтъците със щипка сол на сняг, добавете захарта.В тавичка с по- голям размер от формата за торта сложете хартия и излейте белтъчната смес и леко изравнете.Печете на 150 градуса 15 мин., изключете фурната и оставете блата да изстине вътре без да отваряте.

 За крема:
400 мл. сметана
400 гр течен шоколад
100 гр натурален шоколад
3 жълтъка


Сметаната се загрява до завиране, махнете съда от котлона и добавете течният шоколад.Бъркайте до гладък крем.Върнете съда на вече изключеният котлон и добавете начупеният шоколад,Бъркайте до пълното разтопяване. Оставете да се охлади малко.
 Жълтъците се разбиват на водна баня и се добавят към още топлия шоколадов ганаш. Разбърква се, докато всичко се обедини добре. Внимавайте при разбиването на водна баня, водата не бива да докосва дъното на съда за разбиване, защото температурата става прекалено висока и яйцата ще се сготвят.
Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в хладилник за час, докато стегне. .

В подходяща чиния сложете шоколадовият блат , намажете с1/3 от крема.Извадете белтъчният блат с хартията  и го обърнете върху крема, отлепете  я внимателно и с остър нож изрежете краищата на блата за да стане колкото шоколадовият. Нанесете крем отгоре и сложете шоколадовият блат. Измажете цялата торта с останалият крем. Украсете по желание, аз го направих с остатъците от белтъчният блат.








ПОНИЧКИ

Рецептата за тези понички видях тук.
Правила съм и други неща по рецепти на Вероника и стават страхотни, затова забърках двойна  доза за поничките, повярвайте не сбърках.

Продукти:


(за тестото)
1/2  кубче прясна мая
1/2   ч. ч.  хладка вода
3  разбити яйца
1/4  ч. ч.  мед
1/2  ч. ч.  меко  краве масло
3  ч. ч.  брашно
1/3  с. л.  сол
 2 с. л.  захар

 Начин на приготвяне:

Смесете всички продукти за тестото (без брашното).
Постепенно започнете да добавяте и брашното до получаване на много меко тесто. 
Оставете на топло да втаса.
Разточете кора( около 1.5 см дебела) и режете с две чаши едната  голяма  другата по - малка( за да се получи дупка в средата). Може и с една чаша да режете въпрос на избор.
Загрейте силно олиото в дълбок съд и сложете поничките да се пържат.Намалете котлона и следете поничките защото ставата много бързо и има опастност да  изгорят.Готовите понички сложете върху домакинска хартия да се отцеди мазнината.Сервирайте поръсени с пудра захар, шоколад или някакъв топинг.
ДА ВИ Е СЛАДКО!

Ще видите и други форми, тях ги направих накрая от тестото където остана.Вместо да го разточа на кора направих фитили и ги "вързах" :)


 

петък, 15 февруари 2013 г.

СЛАДКИШ "НЕЖНОСТ"

Нарекох го така защото наистина е много нежен, лек и вкусен.
Бързо се приготвя, нищо сложно :)
Пробвайте!!!!!!!!!!

Продукти:

за блата
4 яйца
2/3 ч.ч. захар
4 лъж. брашно
2ч.ч. прясно мляко

и още
5-6 ябълки
10 сушени сини сливи( добре е да са без костилки защото другите отнемат време за почистването)
малко алкохол по желание( аз ползвах ром)
30- 40 гр масло

Приготвяне:
Накиснете  сливите в алкохола, обелете ябълките и ги нарежете на филийки.Разтопете маслото в тавичката ( 24-26 см. диаметър) в която ще печете.
Разбийте яйцата със захарта, добавете брашното и млякото.
Смесете ябълките със сините сливи и ги разпределете върху разтопеното масло.
Излейте яйчената смес отгоре.
Печете в загрята фурна на 180 градуса 45 мин. Оставете да се охлади напълно преди рязане.



ДА ВИ Е СЛАДКО!!!

понеделник, 11 февруари 2013 г.

ТОРТА:" ШОКОЛАДОВА СТРАСТ"

Рецептата за тази торта видях тук , но промених името защото е малко стряскащо :) за мен.

За блатовете:

8 яйца,
500 гр.захар,
16 с.л.вряла вода,
6 с.л какао,
350 гр.брашно,
1 бакпулвер;

За крема:

500 гр. маскарпоне,
150 гр. пудра захар,
375 мл течна сметана,
400 гр. млечен. шоколад

още
1 бурканче сладко от ягоди
 200 гр.прясно мляко + захар на вкус за сиропиране

 Начин на приготвяне
Разделяме белтъците от жълтъците, разбиваме белтъците на сняг, жълтъците със захарта се разбиват, прибавя се какаото, врялата вода. Към получената смес се прибавят белтъците, след това брашното с бакпулвера. Пече се на два пъти в застлана с готварска хартия форма, в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35-40 минути. Оставят се да изстинат напълно.
Получените два блата се разрязват на две и се получават четири, които се сиропират с подсладено мляко.
Приготвяне на крема:
 Сметаната се загрява до кипване, прибавя се шоколада и се маха от котлона. Бърка се до получаване на еднородна смес която се охлажда. Маскарпонето се разбива с пудрата захар, двете смеси се съединяват и се прибавя ромът.
 С получения крем се слепват блатовете, като първия се сиропира, намазва със сладко от ягоди, отгоре крем и така се редува. Измазва се цялата с крем и се украсява по желание.
Аз я украсих със сметана и ягодов топинг.






сряда, 6 февруари 2013 г.

БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ И ЦАРЕВИЧНО БРАШНО

Рецептата за тази баница(както и много други от блога) взех от един много значим за мен човек.Тя е невероятен кулинар ,но за съжаление не публикува никъде творенията си, само семейството и и ние на работа имаме невероятният  късмет да се наслаждаваме на вкусотийте които приготвя. Истински професионалист в работата си и в кухнята! Тя ме стимулира, поощрява, от нея научавам много неща!Зарежда ме с енергия и страст към кулинарията! Приготвя страхотни неща!
 Благодаря Ви  от сърце Д-р  Наталия Николова!

Продукти:

500 гр кори
3 яйца
1/3 ч.ч царевично брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 непълна ч.ч. олио
1 бакпулвер
400 гр сирене
сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата,добавете олиото, киселото мляко, царевичното брашно и бакпулвера.
Вземете една кора намажете с олио и сложете друга отгоре.Намажете със сместа от яйцата навсякъде, сложете още една от горе пак намажете със сместа.Слагате четвъртата кора мажете със сместа и ръсите сирене.Загънете крайщата и навийте на руло.Сложете в намаслена тава.Така процедирате със всичките кори. Нарежете на парчета и поръсте със сусама .Печете в загрята фурна на 200 градуса около 40 мин или до златист загар.








неделя, 3 февруари 2013 г.

СЛАДКИШ " ФАНТАЗИЯ"

Рецептата за този сладкиш научих  от един млад мъж- Росен Милев,  който  живее в чужбина и трябва сам да си приготвя вкусотийки ! Благодаря ти Роси, за прекрасната рецепта!!!


Продукти:

5-6 ябълки
500 гр бутер тесто
35-40 гр масло
20мл. алкохол( ром,.коняк ,уиски)
1ч.ч. захар

За гарниране: сметанов сладолед
Приготвяне:

Сложете захарта в тефлонов тиган да се карамелизира.
Като се получи светъл карамел добавете  алкохола и после сложете маслото,бъркайте да се разстопи напълно. Сложете предварително обелените , изчистени от семките и нарязаните на половинки ябълки в тигана. Бъркайте леко като обръщайте ябълките и от двете страни.
В намаслена тава с размери 26-28 см. разстелете тестото, като задигате и по стената на тавата.
Излишното тесто изрежете.Наредете ябълките отгоре с рязаната част надолу.Изсипете карамела отгоре като го разпределите равномерно навсякъде.
За да изпозвам изрезките ги нарязах на ленти и ги сложих върху ябълките.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35-40 мин.
 Може да се сервира и топло и студено.
 Добавете топка сметанов сладолед и се насладете на тази "ФАНТАЗИЯ"