Продукти
Тесто
150 гр меко масло
100 гр.пудра захар
1 яйце
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
250 гр. брашно
Заливка:
1 ванилов пудинг
400мл прясно мляко
125 г захар
2 яйца
600 мл течна неподсладена сметана (ако ползвате подсладена намалете количеството на захарта)
1 ванилия
малки ябълки, броя определете според формата
сладко от какъвто плод предпочитате, в случая ползвах от дюли за пълнеж и орехови ядки
Приготвяне
С бъркалка разбъркайте на крем маслото със захарта. Прибавете
яйцето,ванилията и лимоновата кора.С брашното омесете меко тесто.Завийте
го в полиетиленово фолио и го оставете за 30 мин.в хладилника.
Сварете пудинга с прясното мляко и го оставете малко да изстине.Загрейте сметаната заедно със
захарта и ванилията. Дръпнете от огъня и прибавете пудинга и разбитите
яйца. Върнете обратно на котлона и кипнете сместа. Оставете я леко да се охлади.
Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. 2/3 от тестото
разточете на кора и я сложете върху хартията.Надупчете с вилица.От
останалото тесто разточете тънки ленти и направете висок борд.
Обелете ябълките и ги издълбайте. Подредете ги върху маслената кора и ги напълнете с плънката.
Залейте ги с крема и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 45 мин.
Пригответе сладкиша един ден преди да го сервирате.Поднесете го добре охладен.
Отгоре гарнирайте по желание аз предпочетох да го оставя така!
Няма коментари:
Публикуване на коментар