понеделник, 21 февруари 2022 г.

Сочен сладкиш с ябълки

 Изключителен,сочен,вкусен и с достъпни продукти!

Рецептата е от тукhttps://ljiljanasarajevo.blogspot.com/2014/03/fantasticni-socni-kolac-s-jabukama.html?m=1

Както казва авторката ," изяжда се допреди да кажеш кекс"

Продукти за блата 

2 жълтъка 

150 гр захар( в рецептата е 200,но аз намалих) 

200мл олио 

300 мл прясно мляко 

200гр брашно 

1 бакпулвер 

Ванилия 

2 с.л.какао


За пълнеж

4 големи ябълки 

150 гр захар 

2 белтъка 

1 ч л. Канела 

Сока от 1/2 лимон

Глазура 

Аз ползвах 100 гр течен шоколад разтопен

Може и 100 гр  черен шоколад+ малко масло и 2 с.л. прясно мляко


 Начин на приготвяне 

Разбийте жълтъците със захарта за кратко,става гъсто затова добавете олиото и разбивайте,след това млякото,пресятото какао и брашното с бакпулвера. Прибавете и ванилията. Получава се по -рядко тесто от кексовото.

Във форма за торта с диаметър 24 см сложете хартия за печене излейте сместа , печете в предварително загрята на 180 гр за 15 Мин. 

През това време обелете ябълките и ги настържете,полейте ги със сока от лимона да не потъмнеят и добавете канелата. Разбийте белтъците на сняг,постепенно добавете захарта и продължете с разбиването до твърди връхчета. Прибавете по -малко от тях в ябълките и бъркайте внимателно до усвояване на цялото  количество белтъци.

След като блата се е пекъл 15 мин извадете и разпределете ябълковата смес отгоре и печете още за 25-30 мин.

Проверете с клечка за зъби за готовност,трябва да е суха, като я изкарате от блата. 

Оставете напълно да изстине!

 Залейте с глазурата,и ако нямате търпение да стегне може да го почнете!

Да ви е сладко!










неделя, 6 февруари 2022 г.

Торта с бишкоти и вкусен крем

 Лека ,бърза и вкусна 

Продукти 

400 гр бишкоти 

800гр заквасена сметана 

3 яйца 

4 с.л.  с връх нишесте ванилия 

1 с.л. с връх брашно 

1 ч.ч захар 

100 гр масло

Ванилия 

1 ч.ч кафе еспресо 

Начин на приготвяне 

Първо сварете кафето за да изстине ще ни трябва за потапяне на бишкотите.

В тенджера с дебело дъно разбъркайте яйцата,захарта, брашното и нишестето. Добавете заквасената сметана и бъркайте до хомогенна смес без бучки. Сложете на умерен огън и сварете крема до сгъстяване. Добавете маслото и махнете от котлона. 

Вземете форма за торта със свалящ ринг , моята беше с диаметър 24 см. Може и правоъгълна.

Топете бишкотите от страната където няма захар за кратко да не се разкашкат и ги наредете в тавата,празните места попълнете с начупени парчета.Сиропирана част е нагоре. Излейте 1/4 от крема.и така редите още два реда. Оставете тортата за няколко часа в хладилник.  Може да я залеете с шоколад или да я украсите по желание. Аз нямах време,но повярвайте ,изяде се и така.

Да ви е сладко!