Изключителен,сочен,вкусен и с достъпни продукти!
Рецептата е от тукhttps://ljiljanasarajevo.blogspot.com/2014/03/fantasticni-socni-kolac-s-jabukama.html?m=1
Както казва авторката ," изяжда се допреди да кажеш кекс"
Продукти за блата
2 жълтъка
150 гр захар( в рецептата е 200,но аз намалих)
200мл олио
300 мл прясно мляко
200гр брашно
1 бакпулвер
Ванилия
2 с.л.какао
За пълнеж
4 големи ябълки
150 гр захар
2 белтъка
1 ч л. Канела
Сока от 1/2 лимон
Глазура
Аз ползвах 100 гр течен шоколад разтопен
Може и 100 гр черен шоколад+ малко масло и 2 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне
Разбийте жълтъците със захарта за кратко,става гъсто затова добавете олиото и разбивайте,след това млякото,пресятото какао и брашното с бакпулвера. Прибавете и ванилията. Получава се по -рядко тесто от кексовото.
Във форма за торта с диаметър 24 см сложете хартия за печене излейте сместа , печете в предварително загрята на 180 гр за 15 Мин.
През това време обелете ябълките и ги настържете,полейте ги със сока от лимона да не потъмнеят и добавете канелата. Разбийте белтъците на сняг,постепенно добавете захарта и продължете с разбиването до твърди връхчета. Прибавете по -малко от тях в ябълките и бъркайте внимателно до усвояване на цялото количество белтъци.
След като блата се е пекъл 15 мин извадете и разпределете ябълковата смес отгоре и печете още за 25-30 мин.
Проверете с клечка за зъби за готовност,трябва да е суха, като я изкарате от блата.
Оставете напълно да изстине!
Залейте с глазурата,и ако нямате търпение да стегне може да го почнете!
Да ви е сладко!