Продукти за карамела
1ч.ч захар
1 с.л. вода
1 с.л. масло
За блата
4 яйца
1 ч.ч.захар
200гр заквасена сметана ( може и кисело мляко)
1 к.ч олио
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
Ванилия
10-15 бр смокини 1 голяма праскова,може само с един плод,първият сладкиш е само със смокини.
Начин на приготвяне
Включете фурната на 175* да загрее и сложете тавата в която ще печете вътре ,( това е с цел да се разпредели равномерно карамела )
моята е с размер 28 см
В съд сложете захарта за карамела и водата загрейте на котлон да се карамелизира,като стане златист цвят добавете маслото и бъркайте.
Извадете тавата от фурната и изсипете карамела,разпределете навсякъде да има. Измийте плодовете нарежете на половинки смокините и ги наредете със семчиците към карамела. Прасковата нарежете на филийки.
Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Добавете олиото,като разбивате непрекъснато. Прибавете сметаната и накрая пресято брашно с бакпулвера. Разбъркайте до хомогенност. Изсипете я върху плодовете и изравнете.
Печете на загрята фурна за 35-40 мин. Оставете 2-3 Мин,минете с нож по крайщата и го обърнете в чиния или поднос . Внимавайте да не се изгорите!
Оставете да изстине напълно!
Да ви е сладко!