вторник, 14 ноември 2017 г.

ОРЕХОВИ РУЛЦА

Изключителни, плънката може да е различна- маково семе,конфитюр

Продукти

250 гр извара
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч .ч. разтопено масло
1 пак. бакпулвер
щипка сол
ванилия
2.5 - 3 ч.ч. брашно

за пълнежа
2 с.л. заквасена сметана
2 с.л. захар
150 гр смлени орехи

 за захарната глазура
3 с.л. пудра захар
малко горещо мляко( около 1 1/2 с.л. до образуване на кашичка с консистенция на боза,
аз глазурата я пропуснах защото сладките се изядоха докато я сложа.


Начин на приготвяне

Замесете тесто от продуктите и го оставете за една нощ в хладилник. На сутринта разделете тестото на две части.Разточете едната част на правоъгълник с дебелина 0.5 см.
Смесете заквасената сметана със орехите и захарта. Нанесете половината от сместа върху разточената кора. Навийте на руло и нарежете на рулца  около 3 см. ширина. По този начин процедираме и с другата половина от тестото.
Сложете в тава върху хартия за печене. 
Печете в предварително загрята фурна на 180 * за около 25-30 мин. 
Не ги препичайте.
Като изстине ги полейте със захарната глазура.
Да ви е сладко!













четвъртък, 9 ноември 2017 г.

СЛАДКИ С ИЗВАРА И МАСЛО

Много вкусни,ароматни,топящи се в устата.

Продукти
 500 гр брашно
170 гр захар
200 гр масло
4 с.л. заквасена сметана
170 гр хубава извара
1 ч.л.сода
1 ч.л. сол
ванилия

Начин на приготвяне
Сложете в купа брашното,солта ,содата и захарта. Добавете нарязаното меко масло.
Разбъркайте ,тестото става на трохи. Добавете изварата и заквасената сметана. Замесете меко и гладко тесто.
Загънете го в домакинско  фолио  и сложете в хладилник за 1 час.
След като е престояло в хладилник извадете и оформете сладките, може да направите топчета колкото голям орех или да прекарате тестото през машинка за месо без да слагате ножа а само решетката. Когато излезе тестото от решетката( дължината определете вие) поемате и разделяте на половина, Леко усучете пръчиците. Наредете ги в тава върху хартия за печене. 
Печете в предварително загрята фурна на 170* за 25 -30 мин, или до златист загар.
Като  изстинат ги поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!











сряда, 8 ноември 2017 г.

БИСКВИТИ С ЯБЪЛКА И СТАФИДИ

На вид нищо особено, но на вкус, мнооого вкусни.
Бързо се приготвят и така бързо се изяждат.

Продукти
2 малки яйца или 1 голямо
5 с.л. захар
70 гр масло
170 гр брашно
3 с.л. с връх  майонеза 
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
щипка сол
70 гр.стафиди
1 голяма ябълка
1 с.л. сок от лимон и лимонова кора( по желание)
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне
Първо накиснете стафидите в гореща вода за 10 мин.(може и ром или някакъв друг алкохол)
Разбъркайте яйцата със захарта,добавете мекото масло и майонезата,бъркайте до хомогенна смес.Смесете брашното със солта ,бакпулвера и ванилията. Добавете по малко  към яйчената смес и бъркайте, не ви е необходим миксер. Получавате по гъста от кексово тесто смес. Изцедете стафидите и леко ги подсушете в кухненска хартия  а ябълката обелете и нарежете  на малки кубчета. Добавете ги към сместа и разбъркайте.
Със 2 лъжица оформете топчета колкото орех и ги слагайте в тава покрита с хартия. оставяйте разстояние между тях. Печете в предварително загрята фурна на 180 * за 20 мин или златист загар. Оставете да изстинат  и ги поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!












СОЛЕНКИ С ИЗВАРА И МАСЛИНИ





Отново се доверих на Йоли за соленки.Е ,не изглеждат толкова умопомрачително като нейните ,но ви уверявам ,че вкуса им е такъв. Можеш да си хапваш до забрава.
Благодаря  за прекрасната рецепта!

Продукти
при мен излязоха 35 бр.( толкова ми трябваха)

1 яйце
150 гр финна извара
75 г меко масло
1/2 ч.л. сол
200 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
35 зелени или черни маслини без костилки
1 белтък
сусам за овалване

Начин на приготвяне
Смесете яйцето,изварата,маслото и солта. Разбъркайте до гладка смес ( аз го направих с пасатор).
Добавете брашното с бакпулвера и бъркайте, ще получите меко леко лепкаво тесто.
Не добавяйте повече брашно. За да ви е по лесно за оформянето леко си набрашнете ръцете.
Късайте топчета колкото малък орех ,леко разплескайте,сложете вътре маслинката ,затваряте и
оформяте топчето. Разбийте белтъка с вилица,потопете топчето в него след това в сусам.
Наредете соленките в тава с хартия за печене като оставите малко разстояние между тях . Печете  на 180 * в предварително загрята фурна за около 20-25 мин, да добият хубав загар.




 

ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ С БИРА

Заслужава си да се опита!!!
Сладкиша е по рецепта на Ваня Джорджевич като малко промених съставките .
Резултата е уникален!

Продукти
4 яйца
100 мл.олио
125 гр масло
300 гр захар
70 гр какао
400 гр брашно
400 мл. бира
1 ч.л.сода
1 ч.л.бакпулвер

За заливката
100 гр черен шоколад
100 мл.сметана

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта на пухкава смес. Добавете разтопеното масло и олио като продължавате да разбивате.
Смесете брашното със содата и бакпулвера.
В купа сипете какаото и доливайте бира като бъркате до еднородна смес без бучици.
В яйчената смес добавяйте по малко от брашното и какаото като бъркате непрекъснато.
Смесете всички продукти до гладка смес.
В тава с размери 25-35 см сложете хартия за печене и излейте сместа,изравнете.
Печете в предварително загрята фурна на 180 * за 30 -35 мин. Проверете с клечка,трябва да е суха.
Оставете сладкиша да изстине напълно в тавата.
Загрейте сметаната и сложете в нея начупения шоколад, бъркайте до гладка смес.
Залейте сладкиша с шоколадовия ганаш.
Оставете да стегне и нарежете.
Да ви е сладко!