Тази торта направих за Великден, уникално вкусна е.
Малко промених рецептата поради липса на лешници,ползвах орехи.
За тези които обичат торти с много крем това е точното попадение.
Източник coolinarika
За блата
6 белтъка
6 с.л. захар
6 с.л. брашно
150 гр запечени орехи или лешници.
За крема
1 литър мляко
6 жълтъка
1 ч.ч захар
2 пудинга ванилия( 2
2 с.л. брашно
250 гр масло
100 гр натурален шоколад
ванилия
още
250 мл. течна сметана
150 гр бисквити PETTIT
200 гр течен шоколад
Начин на приготвяне.
Почваме от крема защото изисква време да изстине.
Разбиваме жълтъците със захарта,добавяме брашното и пудинга. като постепенно добавяме около 200 мл. от млякото да се получи гладка кашичка.
Останалото мляко слагаме да заври.Горещото мляко сипваме на тънка струйка към жълтъчната смес при непрекъснато бъркане след което връщаме сместа в тенджерата и варим гъст гладък крем.. Слагаме върху крема фолио за свежо съхранение да не хване коричка и оставяме да изстине напълно.
За блата : разбиваме белтъците със щипка сол до образуването на меки връхчета,добавяме постепенно захарта и разбиваме до разтопяването й. Прибавяме една след друга лъжиците брашно и бъркаме внимателно със шпатула.
Във форма за торта с падащи страни сложете хартия за печене,разпределете едро нарязаните предварително запечени ( най -бързо става в микровълновата фурна) орехи или лешници.Изсипете белтъчната смес отгоре,изравнете и печете в предварително загрята на 180* фурна за 10-12 мин.
Оставете блата да изстине напълно. Обърнете го в чиния за торта с ядките отгоре.
Затоплете леко течният шоколад и разпределете върху ядките.
Начупете бисквитите на две на три и ги подредете върху шоколада.
Дойде ред да довършим крема: разбийте леко омекналото масло на пухкав крем,добавяйте лъжица по лъжица от млечния крем като разбиваме непрекъснато. Трябва да получим хубав пухкав крем. Разделете го на две.
Разтопете шоколада на водна баня ,оставете леко да изстине и го добавете към едната част от крема , разбъркайте до пълното поемане .
Трябва да довършим тортата, върху бисквитите разпределете шоколадовия крем,след това жълтия крем.Изравнете и приберете в хладилник за 2-3 часа.
Разбийте сметаната ,може да измажете тортата или като мен да шприцовате розички върху цялата торта. Оставете за няколко часа в хладилника най- добре за цяла нощ.За съжаление нямам снимка на цялата торта- бяха я нападнали преди да снимам.
Украсете по желание!
петък, 21 април 2017 г.
четвъртък, 20 април 2017 г.
БАНИЧКИ В 'ДЖОБЧЕТА"
Идеята е на моята снаха,видяла тези джобчета тук и
реши да ги приготвим за закуска.
Хрупкави и адски вкусни.
Може да се импровизира със всякакви плънки.
Продукти
кори за баница - за едно джобче трябват 2 кори
яйца -по едно яйце за порция
сирене или извара
бекон или шунка
кашкавал
олио
Начин на приготвяне
Оформете корите (по две на порция) на квадрат с размери 25-25 см
Вземете една кора,намажете с четка с олио тук там и сложете втората кора.
В средата сложете бекона или шунката,надробеното сирене след това настъргания кашкавал. Прегънете корите от ляво и от дясно около 2-3 см навътре към средата след това от горе и от долу. Чукнете по едно яйце от горе поръсете с подправки по ваш избор и запечете в загрята фурна на 180* до златисто.
Да ви е сладко!
реши да ги приготвим за закуска.
Хрупкави и адски вкусни.
Може да се импровизира със всякакви плънки.
Продукти
кори за баница - за едно джобче трябват 2 кори
яйца -по едно яйце за порция
сирене или извара
бекон или шунка
кашкавал
олио
Начин на приготвяне
Оформете корите (по две на порция) на квадрат с размери 25-25 см
Вземете една кора,намажете с четка с олио тук там и сложете втората кора.
В средата сложете бекона или шунката,надробеното сирене след това настъргания кашкавал. Прегънете корите от ляво и от дясно около 2-3 см навътре към средата след това от горе и от долу. Чукнете по едно яйце от горе поръсете с подправки по ваш избор и запечете в загрята фурна на 180* до златисто.
Да ви е сладко!