Продукти за блата:
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
150 гр орехи
За крема с дулсе де лече
300 гр течна сметана
приготвянето на дулсе де лече ще намерите в блога
Може да ползвате готови еклери или да си ги направите сами както направих аз.
За еклерите:
125 мл прясно мляко
125 мл вода
115 г масло нарязано на парчета
140 г брашно
1/4 ч л захар
1/4 ч л сол
5 големи яйца
Приготвяне на тестото:
Млякото, водата, маслото, захарта и солта
се поставят в дълбок съд. Загряват се до кипене. Брашното се
сипва наведнъж и с дървена лъжица се бърка енергично, докато
тестото започне да се отделя от стените на съда (сместа веднага става на
тестена топка). Намалява се огъня. Без прекъсване тестото се бърква в
продължение на 1-2 минути. Снема се от огъня, добавят едно по едно
яйцата, като след всяко яйце се разбърква до пълното му смесване с
тестото. Още при първото яйце тестото първоначално се разпада на части,
това не е проблем. След като се добави последното яйце, то става гладко и
лъскаво.
От получената смес върху тава покрита с
хартия се шприцоват розички на разстояние една от друга. Пекат
се в предварително загрята фурна на 200 С, около 25-30 минути. По време
на печенето вратата на фурната не трябва да се отваря, за да не се
прекъсне процесът на бухването. Изпечените еклери се оставят да
изстинат. Готовите еклери се пълнят с крем по избор.
Получават се около 25-30 бр средно големи еклери.
Крем за пълнене на еклерите
700мл.прясно мляко
2 пудинга ванилия
2 с.л. брашно
150 гр маргарин
150 гр пудра захар
Ганаш
150 мл. течна сметана
100 гр натурален шоколад
Начин на приготвяне:
Орехите се запичат за малко ( 10 мин) върху хартия за печене.Разбиват се белтъците на сняг добавя се захарта и след това с бавно бъркане се добавя брашното.Сместа се изсипва върху орехите.Пече се 10 мин. на 180 градуса.Оставя се блата да изстине.Обръща се в тортена чиния и леко се маха хартията.Орехите остават отгоре.
За крема сметаната се разбива на крем, разбива се и дулсе де лечето.Смесват се внимателно със шпатула.Слага се обръча от тортената форма около блата и се излива крема.Оставя се в хладилник за около 1 час да стегне малко.Крема за еклерите се приготвя като се слага 600 мл. от млякото да заври.Пудинга .и брашното се смесват добавя се 100мл. от отделеното мляко и се разбърква да се получи кашичка.Добавя се към горещото мляко като се бърка непрекъснато.Оставя се готовия крем да изстине напълно.През това време се разбива маргарина със захарта и към него се добавя лъжица по лъжица от изстиналия крем.С него се пълнят готовите еклери.Може да ползвате и готови еклери - по бързо става, но аз предпочитам домашните.Еклерите се нареждат плътно отгоре върху стегнатия крем.Запълнете дупките между еклерите с остатъка от крема.Оставете за час да стегне крема отгоре.През това време направете ганаша за заливане.Загрейте сметаната до завиране и сложете начупения шоколад.Бъркайте до получаване на гладък крем.Оставете малко да изстине и залейте тортата.Оставете в хладилник да стегне и махнете ринга.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!!