четвъртък, 31 май 2012 г.

БЮРЕК В ГЮВЕЧЕ

Това е един много хубав пухкав бюрек от рода "разчисти хладилника"
Продуктите са примерни грамажи:) може да сложите всичко което искате и обичате

Продукти за 3 гювечета:

7 кори за баница
100 гр бекон или шунка
100 гр.сирене
100 гр кашкавал
2 яйца
2-3 лъж. кисело мляко
100 гр топено сирене
олио за намазване на гювечетата

Начин на приготвяне:

Намажете гювечетата с олио и сложете по две кори които да висят отвън.Другата кора разкъсайте и я разпределете в трите гювечета на дъното.Разбийте яйцата със киселото мляко и натрошете сиренето.Сложете от сместа по 1-2 лъж. във всякоНарежете бекона или шунката наредете я върху сместа, след това топеното сирене и кашкавала,Най отгоре разпределете останалата яйчена смес.Завийте всичко със стърчащите краища от корите.Намажете с малко вода и олио и печете в загрята фурна на 180 градуса  до зачервяване около 25-30 мин.








ПОНИЧКИ С ШОКОЛАД

ПРОДУКТИ:
За кваса:
100 мл. прясно мляко
1/2 кубче мая
1 с.л. захар
5-6 лъж. брашно                                                                                      

За тестото:

1/2 кг. брашно
100 гр. захар
100 гр разтопено масло
150 мл. прясно мляко
1 яйце
1 ванилия
1/2 ч.л. сол

За пълнежа
течен шоколад или марамалад

малко масло за намазване и пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне

В топлото мляко за кваса разтворете маята,захарта и сложете брашното.Оставете да шупне.
Загрейте другото мляко( трябва да е топло)Разбийте яйцето с захарта,добавете разтопеното масло,млякото,солта  и ванилията.В подходящ съд сложете брашното излейте кваса и другата смес от млякото.Замесете тесто и оставете да втаса.Аз включвам фурната на 50 градуса да загрее и изключвам , слагам съда с тестото вътре покрито с кърпа така втасва по бързо.Като увеличи два пъти обема леко го размесете и разделете на 14-15 топчета.Леко разплескайте всяко топче с ръка сложете по 1 ч. л. течен шоколад, съберете краищата хубаво за да не изтече шоколада при печене.Сложете ги в тава покрита с хартия за печене като оставите разстояние между тях.Оставете да втасат още малко.Сложете ги в СТУДЕНА ФУРНА.Включете на 180 градуса и печете около 30 мин.
Готовите понички намажете с малко масло и поръсете обилно с пудра захар.





петък, 4 май 2012 г.

ЕКЛЕРОВА ТОРТА С ДОМАШНО ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ

Продукти за блата:
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
150 гр орехи

За крема с дулсе де лече
300 гр течна сметана
приготвянето на дулсе де лече ще намерите в блога

 Може да ползвате готови еклери или да си ги направите сами както направих аз.

За еклерите:

125 мл прясно мляко
125 мл вода
115 г масло нарязано на парчета
140 г брашно
1/4 ч л захар
1/4 ч л сол
5 големи яйца
Приготвяне на тестото:
Млякото, водата, маслото, захарта и солта се поставят в дълбок съд. Загряват се до кипене. Брашното се сипва наведнъж и с дървена лъжица се бърка енергично, докато тестото започне да се отделя от стените на съда (сместа веднага става на тестена топка). Намалява се огъня. Без прекъсване тестото се бърква в продължение на 1-2 минути. Снема се от огъня, добавят едно по едно яйцата, като след всяко яйце се разбърква до пълното му смесване с тестото. Още при първото яйце тестото първоначално се разпада на части, това не е проблем. След като се добави последното яйце, то става гладко и лъскаво. 
От получената смес върху тава покрита с хартия се шприцоват  розички на разстояние една от друга. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С, около 25-30 минути. По време на печенето вратата на фурната не трябва да се отваря, за да не се прекъсне процесът на бухването. Изпечените еклери се оставят да изстинат. Готовите еклери се пълнят с крем по избор. 
Получават се около 25-30 бр средно големи еклери.

Крем за пълнене на еклерите

700мл.прясно мляко
2 пудинга ванилия
2 с.л. брашно
150 гр маргарин
150 гр пудра захар

Ганаш
150 мл. течна сметана
100 гр натурален шоколад

Начин на приготвяне:

Орехите се запичат за малко ( 10 мин) върху хартия за печене.Разбиват се белтъците на сняг добавя се захарта и след това с бавно бъркане се добавя брашното.Сместа се изсипва върху орехите.Пече се 10 мин. на 180 градуса.Оставя се блата да изстине.Обръща се в тортена чиния и леко се маха хартията.Орехите остават отгоре.
За крема сметаната се разбива на крем, разбива се и дулсе де лечето.Смесват се внимателно със шпатула.Слага се обръча от тортената форма около блата и се излива крема.Оставя се в хладилник за около 1 час да стегне малко.Крема за еклерите се приготвя като се слага 600 мл. от млякото да заври.Пудинга .и брашното се смесват добавя се 100мл. от отделеното мляко и се разбърква да се получи кашичка.Добавя се към горещото мляко като се бърка непрекъснато.Оставя се готовия крем да изстине напълно.През това време се разбива маргарина със захарта и към него се добавя лъжица по лъжица от изстиналия крем.С него се пълнят готовите еклери.Може да ползвате и готови еклери - по бързо става, но аз предпочитам домашните.Еклерите се нареждат плътно отгоре върху стегнатия крем.Запълнете дупките между еклерите с остатъка от крема.Оставете за час да стегне крема отгоре.През това време направете ганаша за заливане.Загрейте сметаната до завиране и сложете начупения шоколад.Бъркайте до получаване на гладък крем.Оставете малко да изстине и залейте тортата.Оставете в хладилник да стегне и махнете ринга.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!!







четвъртък, 3 май 2012 г.

ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ - ПРИГОТВЕНО ЗА 10 МИН

Това е карамелизирано кондензирано мляко.Има го в готов вид по големите вериги магазини , но в провинцията трудно се намира.Приготвя се и в домашни условия като се вари кутия кондензирано мляко около 3 часа:). Попаднах на една рецепта приготвена за 10 мин.
Заинтригува ме и реших да пробвам.Този крем е страхотна добавка към крема за торта.
Получи се и останах доволна от себе си.

Продукти:
200 гр. захар
2 с.л. вода
200мл. течна сметана
20 гр. масло
щипка сол

Начин на приготвяне:

В съд с дебело дъно сложете захарта и водата и загрейте  на умерена температура докато захарта се карамелизира напълно.Не трябва да има никакви бучки.Дръпнете от огъня и добавете маслото.Бъркайте докато изцяло карамела поеме маслото.През това време загрейте сметаната до кипене НЕ ТРЯБВА ДА ЗАВИРА. Добавете  горещата сметаната към карамела.Внимавайте да не се изгорите.Върнете на котлона и варете 5-6 мин.Аз варих 10 мин  но като изстина се получи много гъст крем ,който трябваше да загрея за 20 секунди в микровълновата фурна за да мога да разбия и да го прибавя към сметаната и да приготвя крема за тортата.
Тортата ще я намерите в блога като" ЕКЛЕРОВА ТОРТА С ДОМАШНО ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ"