петък, 30 септември 2016 г.

БИСКВИТЕНА ТОРТА С БАНАНИ

Много лесна ,бърза и без печене.
Топи се в устата!

Продукти
3 пакета чаени какаови бисквити "Роден край"
3 банана
2 големи кофички заквасена сметана
200 гр хубава извара или крема сирене
1 ч.ч. захар
ванилия
1 ч.ч. прясно мляко  за потапяне на бисквитите

Начин на приготвяне
Разбийте изварата със захарта,добавете сметаната и ванилията и разбъркайте с шпатула.
В форма за торта с диаметър 24 см. със свалящи се стени наредете един ред от бисквитите без да ги топите в млякото.Може да разчупите няколко бисквитки и да запълните празнинките между тях.
Изсипете 1/4 от крема върху бисквитите,нарежете единият банан на колелца . Върху тях наредете втори ред бисквити като всеки от тях  топите за кратко в прясно мляко.Нанасяте от крема ,банан и така четири реда бисквити. Върху последният ред нанесете крем и украсете по желание. Аз поръсих със какао само.
Сложете в хладилник и оставете за няколко часа най- добре за цяла нощ.

Да ви е сладко!











четвъртък, 29 септември 2016 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА

Няма да се впускам в обяснения само ще ви кажа ,че е уникално вкусна.
Рецептата е адаптирана от тук с малки промени от моя страна.

Продукти за блат с диаметър20 см.
180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе

За шоколадовият крем

200мл. течна сметана
200 гр натурален шоколад
2 жълтъка
3 с.л. захар



 Начин на приготвяне

 Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
Сместа е малко по течна от обикновеното кексово  тесто.
Печете в предварително загрята фурна на 180* за 40 -45 мин.
 Ако ползвате форма с диаметър 20см, имайте предвид, че трябва да имате достатъчно височина, т.е. ако стените на формата са ниски, ще трябва да изпечете блатовете на части. Другият вариант е да сложите хартия за печене с височина около 10см от вътрешната страна на формата за торта, за да може тя да попречи на тестото да се излее, а и да му помогне да се изпече високо и равномерно.
Ако искате по-голяма торта увеличете двойно продуктите.
Изпеченият блат оставете да изстине напълно и го разрежете на 3 части.

 За шоколадовият крем,загряваме сметаната до завиране,слагаме в нея начупеният шоколад и бъркаме до хубав гладък крем.
Двата жълтъка разбиваме със захарта и слагаме на водна баня ,като водата не трябва да докосва съда с жълтъците  за да не получим омлет.
Бъркаме до сгъстяване около 10 мин.
Оставяме малко да изстине и смесваме със шоколадовият крем.
Прибираме в хладилник да стегне.
След стягане на крема  разбиваме със миксер и сглобяваме тортата като редуваме блат, крем и т.н.
Украсяваме по желание.

Да ви е сладко!










вторник, 27 септември 2016 г.

ЛИМОНОПИТА

Известният гръцки сиропиран сладкиш ПОРТОКАЛОПИТА при мен се превърна на ЛИМОНОПИТА поради липса на портокали.
Изключително свеж и сочен!

Продукти

1 пакет кори 500 гр
2/3 ч.ч. захар
4 яйца
1 ч.ч. олио
1ч.ч. кисело мляко
1 бакпулвер
кората на 1 лимон
ванилия

За сиропа
2 1/2 ч.ч. вода
1 1/2 ч.ч. захар
сока на половин лимон

 Начин на приготвяне
Развийте корите и ги оставете така около час да позасъхнат малко след което ги накъсвате на парчета.
Разбийте яйцата със захарта ,добавете олиото след това киселото мляко ,бакпулвера ,ванилията.
и лимоновите кори.
В тази смес изсипете накъсаните кори и разбъркайте с вилица до хомогенност.
Изсипете сместа в тава и печете в предварително загрята фурна на 180* за около 30 мин.
Оставете сладкиша да изстине напълно.
За сиропа, сложете водата и захарта в съд и сварете за около 10 мин, махате от котлона и добавете лимоновият сок.
Залейте блата който предварително сте наболи с вилица и оставете да попие напълно.
Приберете сладкиша в хладилник за няколко часа( при мен издържа само два часа)
Да ви е сладко!









вторник, 20 септември 2016 г.

КАРАМЕЛИЗИРАН СЛАДКИШ СЪС СИНИ СЛИВИ

Може да се направи с круши,праскови ,нектарини,сливи или ябълки, избора е ваш.
Ароматен и сочен и супер лесен.

Продукти за карамела
2/3 ч.ч. захар
50-60 гр масло

За блата
100гр масло
2 яйца
1 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. прясно мляко
1 бакпулвер
500-600 гр сливи

Начин на приготвяне
В тавата в която ще печем слагаме захарта и маслото за карамела и на котлона. Бъркаме докато се получи хубав светъл карамел. Отгоре нареждаме плода , в случая сливите.
Разбиваме  мекото масло със захарта,добавяме едно по едно яйцата,млякото и брашното с бакпулвера.
Изсипваме тестото върху плода .изравняваме и печем в предварително загрята фурна на 180* за 30-35 мин.
Като извадим сладкиша минаваме с нож по крайщата и обръщаме в поднос.
Ако искате по- сочен  може да сложите около 100 мл вода в тавата в която сте пекли ( остава малко от карамела)  да загреете на котлона и да залеете сладкиша . На мен ми беше добре и без сиропа.

Да ви е сладко!











петък, 16 септември 2016 г.

"БУТЕР ОБУВКИ"

Идеята дойде от Илиана Балканска , за което много благодаря!

Малко промених рецептата според наличните продукти.
 Моите обувчици  са по-голям номер :)
Получи се много вкусно и интересно ястие.
Със сигурност ще очаровате  гостите си!

Продукти

400 гр бутер тесто
2 големи  пилешки пържоли от бут
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 глава червен лук
2 -3 скилидки чесън
7-8 маслини
1 с.л. лютеница
100 гр кашкавал
мащерка соев сос( подправките са по избор)
олио
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Разделете пържолите на две и ги запържете в малко олио за 3-4 мин. от всяка страна  .
Като ги извадите от тигана ги полейте със соев сос.
 В същата мазнина сложете нарязаните лук и чушки и запържете и тях.Като поомекнат добавете лютеничката ,след това маслините и мащерката.
Махнете от котлона и сложете ситно нарязаният чесън.
Оставете малко да изстине.
Бутер тестото разделете на 4. Може да го разделите на повече квадрати като Илиана но аз предпочетох по-големички.
Сложете месото по диагонал на тестото. Разпределете по 1 с.л. от чушките от двете страни,отгоре сложете настърган кашкавал.



Застъпете двата противоположни края на бутер тестото.
Сложете ги втава с хартия за печене и ги намажете с разбития жълтък.
Печете в предварително загрята фурна на 200 * за около 20 мин.










събота, 10 септември 2016 г.

МЪФИНИ СЪС СИНИ СЛИВИ

С последните сливи за сезона реших да направя тези кексчета.
Сочни ароматни и адски вкусни.
Може да използвате и други плодове,боровинки,къпини и др.

Продукти
2 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
2 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч. нарязани на кубчета сини сливи или друг плод оваляни в брашно


Топинг
50 гр студено масло
3/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта.
Добавете на струйка олиото като продължавате да разбивате с миксер.
Идва ред на киселото мляко след това брашното и бакпулвера.
Нарязаните сини сливи поръсете с 1 с.л. брашно и ги разбъркайте.
Прибавете ги към сместа и разбъркайте със шпатула.
Във форми за мъфини сложете хартиени кошнички и с лъжица за сладолед(с нея става най-лесно.АКО НЯМА НЕ Е ПРОБЛЕМ) сипете от сместа .
За топинга :размесете студеното масло със захарта и брашното да стане на трохи,разпределете ги върху сместа във всички чашки.
Печете в предварително загрята фурна на 180* за 30 -35 мин.
ЧУДЕСНО ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ КАФЕТО!