петък, 17 юни 2016 г.

ТОРТА БЯЛА НЕДЕЛЯ

Тази торта правих преди известно време ,но сега и дойде време да я публикувам.
Рецептата е на Иван Звездев .
Получи се прекрасна сочна торта която много харесаха у дома.

за блата
7 яйца
7 с.л. захар
7 с.л. брашно
1 бакпулвер

за масления крем
500 мл. прясно мляко
200 гр захар
90 гр брашно
25 гр нишесте
125 гр масло
ванилия

за крокана
300 гр захар
100 гр орехи смлени

за сметановия крем
400 мл. сметана
1 ч.ч захар ако не е подсладена

за сиропа
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода

за заливката
100 мл. сметана
150 гр бял шоколад
25 гр масло

50 гр черен шоколад + 1-2 с.л. мляко или сметана

Начин на приготвяне

Първо се приготвя блата. За целта се разделят белтъци от жълтъци . Белтъците се разбиват на сняг със шипка сол, след това се добавя половината от захарта. Жълтъците се разбиват с останалата захар до получаване на бледо жълт крем. Внимателно се смесват белтъците и жълтъците като се бърка със шпатула.В купа се смесват брашното,какаото и бакпулвера.Сухата смес се прибавя постепенно към яйчената смес като се бърка леко .Във форма за торта 26-28 см се слага хартия за печене и се изсипва сместа за блата.
Пече се в предварително загрята фурна на 180* за 25-30 мин или до суха клечка.
Млякото се кипва като преди това отделяме от него около 200 мл. В отделеното мляко разтваряме захарта,брашното и нишестето.Тази смес изсипваме към врящото мляко и бъркаме до сгъстяване. Слагаме фолио върху крема за да не хване коричка и оставяме да изстине напълно.
Разбиваме мекото масло и към него прибавяме вече изстиналият крем.
Получава пухкав крем.
Захарния сироп : слага се водата и захарта в съд и се кипва за2-3мин.
За крокана: в тенджера се слага захарта и ореховите ядки
и се загрява до светъл карамел като се разбърква внимателно за да се облеят ядките в карамел. Изсипва се в намаслена тава и се оставя да изстине. Тогава се натрошава в блендер.
За сметановият крем : сметаната се разбива на пухкав сняг.

Студеният блат се нарязва на три еднакви платки.
Едната платка се слага в поднос и се сиропира с 1/3 от охладеният сироп.
Върху сиропирания блат се слага масленият крем на дебел и равен пласт. Върху крема се поръсва от ореховият крокан.Поставя се втората платка ,сиропира се и се нанася 1/2 от сметановият крем,поръсва се с крокан. 
Слага се последната трета платка и се сиропира.
Измазва се цялата торта със сметаната ( от нея отделяме за шприцоване на борда) и се заглажда.
Със шприц се оформя висок борд,чиято цел е да не изтече шоколадовия сос.
За шоколадовият сос: загряваме сметаната до завиране и в нея слагаме начупеният шоколад и маслото. Бъркаме до гладка смес.
Изсипваме соса в средата на тортата.
За декорацията разтопяваме черният шоколад с млякото или сметаната на водна баня.Слага се в малко пликче,пробива се и се правят успоредни линии.
Със клечка набраздяваме първо в едната посока след това в другата.
Страните на торта се панират с крокана,като леко се притискат с длани.
Готовата торта се прибира в хладилник за една нощ.
 
ДА ВИ Е СЛАДКО!
П.П. Тортата не е толкова сложна ,просто има много стъпки. Може да почнете от крокана,след това масленият крем и сиропа ,просто  те изискват повече време да престоят..