неделя, 8 май 2016 г.

МАСЛЕН ПАЙ С ЯГОДИ И ИЗВАРА

Невероятно вкусно, ще се влюбите още от първата хапка.
Благодаря за пореден път на Ивана от
 https://buonafurcettaivana.blogspot.bg/2016/05/sbriciolata-sbriciolata-ricotta-e.html?showComment=1462731292470#c82371918638018601
за споделената рецепта.

Продукти

280 гр брашно
130 гр масло
120 гр захар
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

за крема
300 гр извара
300 гр ягоди
3 с.л. захар

 Начин на приготвяне


В купа изсипете брашното примесено с 1 ч.л. бакпулвер. Добавете захарта, яйцето, всички аромати и нарязаното на малки парчета краве масло. 
С ръце започнете да бъркате продуктите докато станат на трохи. 
Оставете ги в хладилник за 30 мин.
Пасирайте изварата със захарта и ароматизирайте с една ванилия.
 Добавете нарязаните на малки парченца ягоди. 
Застелете тавичка (22см -24см.) с хартия за печене. Изсипете половината от маслените трохи, отгоре разстелете крема и покрийте сладкиша с останалите маслени трохи. Изпечете пая на 180 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Извадете го от фурната, поръсете с пудра захар и охладете.






ЕДНО ТЕСТО ДВА ДЕСЕРТА

Добре ,че са измислили пареното тесто.че както ми искаха еклери и бине суфле трябваше да бъркам де теста. Тази рецепта я имам от много години и никога не ми се е случвало да не стане.

Продукти

400 мл. вода
100 мл. олио
300 гр брашно
8 яйца
щипка сол

Крем за еклерите

650 мл. мляко
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
4 с.л. с връх брашно
50 гр масло
ванилия
шоколад за украса

 За сиропа за бине суфлето
500 мл. вода
2 ч.ч.захар
ванилия
сока от половин лимон

 Начин на приготвяне на еклери

Сложете в съд водата олиото и щипката сол. Като заврат се прибавя цялото количество брашно и бъркайте с дървена лъжица до отлепване на смесета от стените на съда.
След леко охлаждане към сместа се добавете едно по едно яйцата.като се бърка непрекъснато до пълното им поемане от тестото. Аз разбърквам с миксера като слагам бъркалките за тесто.
От него с лъжица или с пош се оформят топчета или се шприцоват .
Пекат се в предварително загрята фурна на 180* около 20 мин  ,до зачервяване. Фурната се отваря едва в края на печенето. 
За крема
Яйцата ,захарта и брашното се разбиват с 200 мл. мляко. Останалото мляко се загрява до завиране и при непрекъснато бъркане се прибавя брашнената смес. Вари се до сгъстяване. След като махнете крема от котлона добавете маслото и ванилията.Оставете го да изстине и и го прехвърлете в пош и напълнете еклерите. Ако не разполагате със такъв просто отрежете капаче от еклера ,напълнете и сложете капачето.

За бине суфле
 Първо сваряваме сиропа от захарта и водата. Оставете го да изстине. Като е готово добавете лимоновият сок и ванилията. Изсипете сиропа в тава за да е по лесно поемането му от бухтичките.
От готовото тесто гребвате с чаена лъжица  и пускате в дълбок съд  със загрято олио ,пържите до готовност. Топчетата се обръщат сами в мазнината ,не ги бодете с вилица..
Когато са изпържени ги извадете с решетъчна лъжица и ги пускате направо в захарният сироп.
Обръщайте ги няколко пъти в сиропа за да могат да поемат добре от него.
Оставете в хладилник за 2-3 часа.
Да ви е сладко!.










четвъртък, 5 май 2016 г.

СВИНСКА ПЛЕШКА С ЯБЪЛКОВ СОС

Това ястие приготвих по идея на сина ми Ивайло.
Много изискано и вкусно1


Продукти

цяла свинска плешка( бяхме доста хора,ако сте по малко намалете количеството) около 2.5 кг.
2 пълни супени  лъжици мед
2 с.л. горчица
около50 мл соев сос
50 мл. зехтин
1 голям морков
6-7 скилидки чесън
черен пипер
мащерка
4-5 ябълки
сол
150 мл бира
30-40 гр масло
Начин на приготвяне

Измийте месото и го подсушете. Нарежете моркова на пръчици с дължина около 3-4 см.
Обелете чесъна. Направете прорези  с остър нож в месото и вкарайте по едно морковче и чесънче в тях. така шпиковайте цялото месо.
Смесете соевият сос,зехтина,горчицата,меда и подправките и намажете цялото парче месо.
Ябълките обелете и нарежете на филийки.Поставете ги в тава и върху тях сложете месото .
Полейте с бирата отстрани месото ,завийте с фолио и печете в предварително загрята фурна на 180 * за 2 часа.
След като минат двата часа махнете фолиото и полейте месото с отделеният сос на няколко пъти. Оставете месото за още 30 -40 мин или докато получи приятен загар.
Като се запече месото го прехвърлете в отделен съд, пасирайте ябълките и соса , накрая добавете   маслото да се разтопи.
Нарежете месото на тънички филийки полейте със вкусният ароматен сос и сервирайте.

ДОБЪР АПЕТИТ!











сряда, 4 май 2016 г.

ТОРТА РОЯЛ

Хрупкави маслени  блатове,прекрасен крем от кондензирано мляко и масло.
Дозата е за торта с диаметър 20см.
Адаптирана от тук

Продукти за блатовете
1 блат
2 жълтъка
1/3 ч.ч. захар
100 гр масло
1/2.ч.л. бакпулвер
1ч.ч. брашно

2 блат

2 белтъка 
щипка сол
1/2 ч.ч. захар
1/2 - 1 ч.ч. нарязани орехи

За крема 
1/2 кутия кондензирано мляко
150 гр масло

Начин на приготвяне

Жълтъците се разбиват със захарта .добавя се разтопеното масло,бакпулвера и брашното.
Замесете тесто меко и не лепнещо,ако трябва добавете още мъничко брашно.Увийте го в прозрачно фолио и
сложете  в хладилник за 30 мин. 
Разбийте белтъците на сняг със щипка сол ,след което добавите по -малко от захарта и бъркате докато се получат връхчета.
Тестото разделете на 4 и от всяко топче разточете кора върху хартия, колкото е дъното на формата за печене ,хубаво е да печете с ринга защото аз пекох две от корите само върху хартия очертах кръг и се "разляха". Върху блата поръсете с 1/4 от орехите като леко ги притиснете в тестото за да ви е по лесно нанасянето на белтъчният сняг.
Върху орехите  разпределете 1/4 от белтъците.
Печете в предварително загрята фурна на 180 * за 12-15  мин.
Оставете блатовете да изстинат напълно.
За крема, разбийте мекото масло на гладък крем, добавете кондензираното мляко и разбийте още малко до хомогенност.
Сложете първият  блат нанесете 1/4 от крема,след това вторият блат ,крем и така процедираме със останалите  блатове.
Не ви е необходим ринг.
Оставете тортата най добре за цяла нощ в хладилник.
Украсете по желание.
Извадете от хладилника 1 час преди сервиране.














ЧУДЕН СЛАДКИШ

Много пухкав от вътре с прекрасен хрупкав топинг ухаещ на масло и кокос.
Изключително лесен за приготвяне.
Рецептата е адаптирана от тук  
Огромно БЛАГОДАРЯ!


Продукти за блата
2 ч.ч. брашно
1 щипка сол
1 бакпулвер
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1/3 ч.ч. олио
1 голямо яйце
ванилия

За топинга
70 гр масло разтопено
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч прясно мляко
1 ч.ч нарязани орехи
1 ч.ч. кокосови стърготини
ванилия
 
Начин на приготвяне
Брашното се смесва със солта и бакпулвера. В купа смесете останалите продукти за тестото и се разбъркват за кратко с миксера. Добавете  брашното и бъркайте до хомогенна смес.
Полученото тесто се излива в тава с размери 22см-30 см. или 26-28 см диаметър .
Пече се в предварително загрята фурна на 180* за 30 мин.
Докато се пече сладкиша пригответе топинга. Разтопете маслото ,смесете го със захарта ,млякото и ванилията.
Орехите и кокос ги слагате   непосредствено преди да го нанесете на сладкиша. Разбъркайте до хомогенна смес,получава се гъста маса  и нанесете по повърхността на целият десерт.Върнете тавата във фурната като включите само на горен реотан или дигнете скарата по нагоре.
Печете 10-15 мин или докато се зачерви.
Оставете да изстине напълно и му се насладете. 








 

вторник, 3 май 2016 г.

"БЪРКАНА" ТОРТА

Тази торта видях в блога на Руми и реших да я направя за посрещането на моя внук Калоян .
Не се пече, лесна и бърза. Аз промених малко рецептата защото не исках да ползвам сурови яйца.
Благодаря ти, Руми за поредната рецепта!

Ето я и моята версия!

За блата

400 гр бишкоти
150 мл. прясно мляко ( по рецепта 50 мл.)
100мл. силно еспресо ( по рецепта 50 мл.)
250 гр меко краве масло
4 с.л. пудра захар
2-3 с.л. уиски или коняк,ром ,по ваш вкус
4 яйца
100 гр. захар на кристали
3 с.л. какао
2 ванилии

За крокана

За ползвах готов фъстъчен крокан, но може да направите орехов

1 ч.ч. захар
1 ч.ч. счукани орехи

За шоколадовият ганаш
150 гр натурален шоколад
150 гр течна сметана
1 с.л. олио

Начин на приготвяне

Ако ще правите крокан ,няма да ползвате готов първо почваме от него.Карамелизирайте захарта и в нея сипете орехите.Разбъркайте и изсипете върху дъска или тава ,покрита  с хартия за печене. Като изстине го натрошете на дребно.
Не съм привърженик на суровите яйца в сладкишите, аз  направих крема като сложих яйцата със захарта на водна баня . Бъркайте докато се сгъсти ,сместа  отнема около 15 мин.
Поради това че направих крема на водна баня увеличих количеството на течните съставки в блата( кафето и млякото) Оставете крема да изстине.
Разбийте добре маслото със пудрата захар и  добавете изстиналият яйчен крем.
Смесете млякото ,кафето ,алкохола и какаото.
Бишкотите нарежете на парченца,отделете от тях 1/4 които ще сложите накрая
Напръскайте ги с млякото и объркайте. Добавете  крема и  2/3 от крокана другия е за декорацията.. Разбъркайте внимателно всичко..Сега е момента да сложите  и заделените нарязани бишкоти. Целта на тези бишкоти е да се запазят по цели парченца за да изглежда по декоративно при разрез.
Изсипете готовата смес в тортена форма със свалящи се страни и я притиснете леко.
Загладете я о оставете в хладилник да се стегне за 4-5 часа , може и цяла нощ.
За ганаша ,загрейте сметаната до завиране ,отстранете от котлона и добавете в нея начупеният шоколад. бъркайте до гладък крем. прибавете и олиото. Оставете малко да изстине и залейте тортата, като преди това я извадите от формата и облепите страните с заделеният крокан( аз забравих и първо я залях с ганаша).Оставете в хладилник да стегне ганаша и украсете по желание.
 Да  ви е сладко!