неделя, 17 януари 2016 г.

ПУРИЧКИ С ФИННИ КОРИ И МАРМАЛАД

Тези неустоими пурички видях в ФБ публикувани от Мина и докато съпруга пиеше ракийката аз ги направих. Идеално решение когато ви изненадат гости ,стават много бързо и много вкусни. Аз промених пълненето на пуричките тъй като мармалада ми беше доста гъст и нямаше да може  да  премине през поша.

Продукти
500 гр финни  кори за баница  моите бяха БРЕЗОВО
250 -300 гр мармалад( моят беше от дюли и ябълки)
100 гр масло
1 яйце
2 с.л. мляко

Начин на приготвяне

Включваме фурната на 180*.
Слагаме хартия за печене в тавата в която ще печем.
Развиваме корите на равна повърхност и с четка намазваме равномерно първата кора с масло,прегъваме  1/3 от кората към средата.
Прегънете и останалата 1/3  така че третинките да се прихлупят и намажете  с масло.
Сложете около 2.ч.л. мармалад и навийте на руло.
Така процедираме с всичките кори,като оставяме последната от която късаме парчета и с тях запълваме крайщата на пуричките за да не изтече мармалада.
Наредете ги в тавата и ги намажете с разбитото яйце и прясно мляко с помоща на четка.
Изпечете ги за 10 -15 минути в загрятата фурна.

Да ви е сладко!












СЛАДКИШ СЪС СМЕТАНА И ПЛОДОВЕ

Идеята за този сладкиш дойде разглеждайки блога на  Драго . Има едно обаче поради твърде снежното време навън реших да импровизирам с наличните продукти.
Е получи се ,не е толкова красиво като на Драго ,но пък е вкусно а това е по -важно.

Продукти

230 гр брашно
1 каф. ч. захар
2 яйца
80гр разтопено масло
1 ч.л. бакпулвер
30-40 гр нарязани орехи
ванилия

За крема
450 гр заквасена сметана
3-4 с.л. захар
ванилия

за гарниране
замразени плодове ( в моя случай череши)
може и сладко

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното и бакпулвера,добавете захарта,ванилията , орехите и разтопеното масло,разбийте яйцата с вилица или тел и ги добавете при брашното. Омесете меко тесто.
Във форма за торта диаметър 24 см със свалящ се борд поставяме хартия за печене и разстиламе тестото и печем в предварително загрята фурна на 170* за 20-25 мин.


Оставяме блата за около 10 мин да се охлади и го заливаме със леко разбитата сметана със захарта и ванилията.
Отгоре наредете плодовете и приберете в хладилник за 4-5 часа.


Ние не можахме да зачакаме толкоз. Аз ползвах сока от черешите, загрях го и сложих половин пакетче желатин и залях сладкиша. Но и без желето е вкусно..
Да ви е сладко!












четвъртък, 14 януари 2016 г.

ПЕРФЕКТНИЯ ЧИЙЗКЕЙК БЕЗ ПЕЧЕНЕ

От вкусно по -вкусно!
Лесно за приготвяне ,без печене .само ви трябва търпение да стегне и тогава да му се насладите.

Продукти за блата

300 гр какаови бисквити
150 гр разтопено масло
1-2 с.л. мляко за по голяма спойка

 За чийз крема

500 гр крема сирене ( или хубава извара)
400 гр заквасена сметана
100гр захар
200 мл.течна сметана
200гр кондензирано мляко
2 пак. желатин
ванилия

За желето
300-350 гр сладко по ваш избор или замразени плодове

 Начин на приготвяне

Почваме от блата като натрошаваме бисквитите на трохи в блендер,добавяме разтопеното масло и млякото и бъркаме до получаването на хомогенна маса.
Във форма за торта с 25-26см. диаметър със свалящ се борд се слага хартия за печене на дъното.
Изсипва се сместа от бисквитите и с помоща на лъжица оформяме плътен блат ,покриваме с фолио и слагаме в хладилник докато приготвяме крема.
Ако ползвате извара хубаво я разбийте с пасатор,след това добавете захарта и продължете разбиването до гладък крем.
Добавете заквасената сметана и кондензираното мляко и разбъркайте добре със шпатула.
Разтворете желатина в 50 мл. вода да набъбне след това сложете на водна баня да се разтвори .Внимавайте да не заври.
Сложете купата със изварата или крема сиренето и заквасената сметана в друга купа с гореща вода леко да се затопли сместа и тогава добавете желатина като бъркате непрекъснато за да се поеме изцяло желатина.
Сметаната разбийте до меки връхчета и я добавете към чийз крема.Излейте готовата смес върху изстудената подложка изравнете и приберете във фризера за 30-40 мин. или за около 2 часа в хладилник да стегне.
Ако ползвате сладко го загрейте на водна баня  след това го оставете малко да изстине и го излейте върху стегналия чийзкейк.
Аз ползвах замразени череши като им добавих 150 мл. вода и 70 гр захар и ги сложих на котлона да кипнат след това разтворих 1 пакетче желатин в малко вода и като набъбна го добавих в горещата смес . Оставих да изстине млко и го излях върху чийзкейка.
 Когато стегне плодовото желе леко минете с нож между кейка и стените на формата и освободете  ринга.
Поднесете охладен.
ДА ВИ Е СЛАДКО!










петък, 8 януари 2016 г.

МАСЛЕНА ПИТА

Рецептата за тази пита взех от сина ми Ивайло,той я беше правил за Коледа. Направихме я за Нова Година и  за Иванов ден.
Невероятна е! Опитайте ,няма да съжалявате!

Продукти
4 яйца
1 пакетче мая
200 мл. топло прясно мляко
1 с.л. сол
1 с,л,захар
3 с.л. кисело мляко
80 -90 гр разтопено масло
1 кг брашно
олио за намазване на платките

Начин на приготвяне
В 100 мл. мляко разтворете захарта ,маята и 3-4 с.л.брашно ,разбъркайте и оставете на топло да се активира.
Разбийте  с тел 3 цели яйца + един белтък със останалото мляко, маслото и киселото мляко.
В брашното направете кладенче сложете солта и изсипете яйчената смес и активираната мая и замесете меко но не лепкаво тесто. Ударете 100 пъти тестото  на  работният плот.
Оставете на топло да втасва.
След това оформете по желание.Може да разделите на 8 топчета ,всяко да разточите на лист слагате четири едно върху друго като между всяко намазвате с олио.Режете на триъгълничета и навивате като кифлички.
Оформянето ви е плод на вашата фантазия. След като я оформите оставете на втаса ,намажете с отделеният жълтък разбит с 1.ч.л. прясно мляко, може да поръсите със сусам или мак по желание. Печете в предварително загрята фурна на 180 * до готовност, около 45-50 мин.
Като я извадите поръсте с малко вода и я завийте да си " обиколи нивата"
Тази питка е дело на моя син.

  Тук  съм замесила половин доза.













ЯБЪЛКОВ КЕКС С ЗАЛИВКА

Сочно и ароматно!

Продукти:

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 1/3 ч.ч. брашно
3-4 ябълки
1/2.ч.ч орехи нарязани
бакпулвер
1/2 ч.л.канела
лим. кора
75 гр масло

За заливката
250 гр маскарпоне
4-5 с.л. захар
2-3 с.л. кисело мляко 3.6 %
ванилия

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем,добавете брашното с бакпулвера.
Обелете ябълките и ги нарежете на кубчета и ги прибавете заедно с орехите ,канелата и лим кора към сместа.Бъркайте леко до хомогенност.
В кексова форма разтопете маслото и изсипете сместа. Печете в предварително загрята фурна на 180 * около 40 -45 мин.
Оставете да изстине напълно и залейте с глазурата,като разбъркате маскарпонето със захарта и киселото мляко и ванилийката.
За заливка може да ползвате и друго например. бял или млечен шоколад по ваше желание.