неделя, 28 юни 2015 г.

РЕДЕНО ЯСТИЕ 2 в 1

Това ястие научих от свекървата,и го приготвям у дома почти 30 години и то най-вече през лятото.Малко е връткаво ,не е много здравословно защото всичко се пържи,но пък е вкусно и понякога човек трябва да влезе в това прегрешение.Преди го правих със салам ,но от няколко години използвам пилешки или свински пържоли,салама вече ..... почти не го купувам.
Количеството на продуктите зависи от порциите( приготвих повече -заминаха за столицата)


Продукти за 5 порции
5 свински или пилешки пържоли
1 кг. картофи
3-4 глави червен лук (средна големина)
1 патладжана
10 бр. месести чушки
4-5 домата
2-3 скилидки чесън
магданоз,сол щипка захар

Начин на приготвяне

Изпечете пържолите на фурна,тиган или скара( аз ги пека на фурна за да мога да върша другите неща)
Нарежете патладжана на филийки , посолете и го сложете в гевгир за да се отцеди горчивият сок.
Изпечете чушките и ги обелете.Обелете картофите и ги нарежете за пържене.
Доматите настържете на ренде или в чопър. Нарежете лука на шайби.
Направихме заготовка на продуктите а сега почваме самото приготвяне
Изпечените пържоли нареждаме в тава ( да е по дълбока) върху тях слагаме от нарязаният лук( тези който не го обичат могат да го пропуснат)

 Изпържваме патладжана и го слагаме на хартия за печене за да се отцеди мазнината.
Изпържете картофите и ги слагайте направо върху месото. Сложете отгоре шайби лук.

Върху  картофите наредете шайбите патладжан.

Сложете пак шайби лук.


Върху патладжана наредете чушките.

Изпържете доматите до сгъстяване сложете сол и щипка захар ,като махнете от котлона нарежете вътре магданоза и чесъна.

 Залейте ястието с доматите и оставете около 30 мин. да престои .

  Сервирайте и се насладете .



неделя, 21 юни 2015 г.

ТАТАРСКИ ПИРОГ

Рецептата е от сп."Кулинарен Журнал"
 По-вкусно нещо не съм хапвала!
Аз промених малко пълнежа, вместо картофи сложих червен боб,използвах и свинско месо.
Уверявам ви ,че е божествено вкусно както топло така и студено.
Каквото и да напиша ще е малко ,за да усетите аромата и вкуса горещо ви  препоръчвам да  го приготвите!!!





Продукти за тестото:

200гр. заквасена сметана
150 гр кисело мляко
1 яйце
150 гр меко масло
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. оцет
около 700 гр брашно

За пълнежа
1 кг свинско месо
3 едри глави  червен лук
2 с.л. олио
2 кутии червен боб общо 840 гр
1 люта чушка ( по избор)
1 кубче зеленчуков бульон
100мл.топла вода
подправки по избор ( аз сложих магданоз, копър  и мащерка)

и още
1 жълтък
20-30гр масло

Начин на приготвяне:
За тестото в купа смесете всички продукти като содата я угасите в оцета.Замесете  меко нелепкащо тесто. Покрийте купата и оставете тестото да почива  докато приготвите плънката.
Нарежете месото на кубчета около 2 см .

 Запържете в малко олио ,като почва да добива златист загар сипете 1 ч.ч вода .
Оставете да се задуши почти до готовност под капак.Прибавете  кромида и оставете да поомекне.Добавете леко изцеденият червен боб и варете докато изври соса. .Добавете зелените подправки и лютата чушка.
Вземете тава с високи стени,аз ползвах формата за торта със свалящи се стени с диаметър 28 см. Сложете хартия за печене чийто краища обхващат ръбовете на стените на формата за да предпазят от разкъсване на тестото.
Омесете го още веднъж и го разделете на 3 топки 1 голяма и 2 еднакви по- малки.


 От голямата  отделете топче колкото орех -то ще закрива отвора на капака.
Разточете голямата част от тестото така ,че 2-3 см от краищата да висят извън тавата.

 Сипете пълнежа, изравнете.


Похлупете с висящите краища, притиснете леко да се накъдрят.
Разточете едната малка топка и похлупете плънката.
Притиснете краищата на капачето към накъдрените краища на дъното.


Разточете другата топка с размери на капака от тесто.Направете лъчеобразни разрези които не започват от средата и не стигат до края.Сложете така направеният кръг върху капака и притиснете с пръсти две по две. Направете дупчица в средата.Краищата на второто капаче притиснете към накъдрения край, за да не се отвори при печене.


Сложете отделената топка в средата върху дупчицата.


Не постигнах външно резултата като при Вилето ,но толкова си мога :(

Намажете с разбит жълтък и сложете в загрята фурна на 180* . След 30 мин извадете пирога ,махнете топчето тесто и сипете от разтвореният бульон .При мен пое около 50 мл. може да поеме и повече в зависимост от наличието на сос вътре в пирога. Затворете с топчицата и върнете във фурната. Печете още 35-40 мин.
След като го извадите го намажете по цялата повърхност с 20-30 гр масло.
Оставете малко да изстине и леко разрежете капачето ,след това нарежете пирога като торта и сервирайте.










ПИКАНТЕН ОМЛЕТ -ПИЦА

Видях снимка на ястието в ФБ ,за съжаление не копирах нито рецепта нито името на дамата приготвила това бързо, просто но различно и вкусно.Направих го по памет и според наличните продукти.Можете да го поднесете като предястие или като мен като  основно.Ще впечатлите  семейството или приятелите.


Продукти

6 яйца
1 домат
1 люта чушка ( ако не обичате люто просто я пропуснете)
100-150 гр. колбас.филе ( аз имах 2опечени пилешки пържоли които нарязах на тънки жулиени)
 150-200 гр кашкавал
сол
малко олио за намазняване на тигана

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата с тел и добавете сол на вкус и нарязаната чушка. В загрят тиган сипете малко мазнина и изсипете яйчената смес. Изпечете омлета от двете страни, за да съм сигурна че няма да се разкъса при обръщане използвам капак с размерите на тигана( 28 см диаметър),запека омлета от едната страна след това слагам капака ,обръщам тигана да падне омлета върху капака и после го връщам обратно да се запече и от другата страна.
Прехвърляме готовият омлет в тавичка в която сме сложили хартия за печене ( за да го извадим  по-лесно) ,отгоре нареждаме нарязаното филе ,колбас или каквото предпочитате, върху него наредете шайби от домата. Поръсете с настърганият кашкавал.Сложете в загрята фурна на 180 * като преместите решетката към горния реотан, печете за 10 минути или докато се разтопи кашкавала.
Сипете чаша бира и се насладете на тази обикновена вкусотия!













четвъртък, 18 юни 2015 г.

ПЛОДОВ СЛАДКИШ

Видях сладкиша в ФБ на Виргиния  един изключителен кулинар. Грабна ме от първата снимка и реших ,че веднага трябва да се направи. Увеличих двойно дозата за по голяма тава( 26 см ). Като плодове ползвах череши и къпини ( замразени) това имах в момента.Много лесен и вкусен сладкиш.
Благодаря ти Вержи!

Продукти:

4 големи или5 по-малки яйца
20 с.л. захар
8 с.л. вода
16 с.л. олио
12 с.л. прясно мляко
24 с.л. брашно
1 бакпулвер
2.ч.ч. плод ( комбинацията от два плода  е невероятна)


Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта на пухкава смес,добавя се олиото,водата,млякото и брашното с бакпулвера.Аз разбих през цялото време с миксер.
В форма за торта сложете хартия за печене и излейте половината от тестото, след това разпределете половината от плодовете.Отгоре разпределете другата смес и останалите плодове. Печете в предварително загрята фурна на 170 * около 45-50 мин.
Оставете да изстине , поръсете с пудра захар и му се насладете.