неделя, 17 май 2015 г.

ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ И ПРЕОБРАЗЯВАНЕТО МУ

Гледайки един прекрасен букет божури,подарен ми от една мила баба,омаяна от аромата им, реших ,че трябва да приготвя нещо сладичко и да ги запечатам в снимка. Ровейки се из нета попаднах на един шоколадов сладкиш с крем на Люси,един изключителен кулинар.
Понякога стават и фалове,така се получи и при мен, някъде нещо се обърка,може би го препекох ,не ми се получи нейният ефект ,единият крем не отиде навътре,получи ми се сух блат,нейният изглежда влажен и прекрасен. Но няма да изхвърляме цял сладкиш,ще го преобразим и ще му се насладим.

Рецептата за сладкиша е тук ,Люси прекрасно е обяснила и показала стъпка по стъпка.

За преобразяването:

2 кофички гъсто кисело мляко ( на Баба 4,5 %)
захар на вкус
2-3 ванилии

Разрежете блата на три части като внимавате да не се наруши целостта на горната част.
Разбъркайте млякото със захарта и ванилията с вилица или лъжица.Сложете ринга за торта.
Нанесете половината мляко върху първият блат,може да сложите и някакъв плод.вторият блат останалото мляко и горният блат с крема. Оставете в хладилник за 3 -4 часа и му се насладете.





 

                                                          ПРЕОБРАЗЯВАНЕТО






неделя, 3 май 2015 г.

ВКУСНИ МНОГОЛИСТНИ КИФЛИ

Невероятно вкусни,хрупкави от вън и въздушни от вътре.В цялата кухня се носеше аромата на масло.Както каза сина и без плънка са вкусни.Плънката може да е различна ,сладка или солена,аз използвах мармалад от сини сливи.
Хубавото на тези кифли е че не се налага да чакаме да втасват,почиват само докато си приготвите плънката.

Продукти

1 кубче мая (42 гр)
250 мл. топло прясно мляко
250 мл. топла вода
2 яйца
1 белтък
8 с.л. олио
4 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
около 800 гр брашно и още малко за доомесване

и още
70 гр меко масло за разточване
плънка по избор
за намазване
1 жълтък
1 ч.л. мляко прясно

Начин на приготвяне

Маята се активира в топлото мляко и вода със 2 с.л. захар и 4-5 с.л.брашно.
В брашното правите кладенче и слагате останалите продукти и шупналата мая.
Замесвате меко леко лепкаво тесто. Оставете го за 15 мин да почива.
Разделете тестото на 16 топки.Всяка се разточва на кора с диаметър около 20 см,намазва се с масло и се слага другата разточена кора.Така се редят 4  кори една върху друга. Цялата купчинка кори се разточват на кора  с дебелина 2-3 см. Реже се на триъгълници  ,слага се плънка и се навива. Редете в тава в която сте сложили хартия за печене.Намазват се с жълтък и се слагат в незагрята фурна.Печете на 180* до златист загар.
Ако не ви се хванат в една тава ( аз пекох тава и половина) оформете другите и ги оставете като ги завиете с кърпа.Те ще втасат докато се изпекат първите.
Да ви е сладко!










ГРЪЦКИ СЛАДКИШ

Видях сладкиша във ФБ и понеже обичам сочни сладкиши с крем,запретнах ръкави.
Малко промених рецептата т.е. увеличих малко продуктите,()по-голяма част от сладкиша замина за столицата :). Много ароматен и изключително сочен,все едно хапвате баклава с крем.

За блата 
8 яйца ( бяха по малки)
1 чаена чаша захар
1  1/2чаена чаша галета
1 1/2 чаена чаша нарязани орехи
2 ч.л. канела

1 1/2 ч.л. бакпулвер
За сироп
2 чаени чаши вода
2 чаени чаши захар
1 чаена лъжичка лимонов сок
3 супени лъжици уиски или коняк
За крема
2 пакетчета ванилов  пудинг (едното е 70 гр,другото 37 гр)
1 чаена чаша захар
1 литър мляко
50гр масло
За глазурата
100 грама тъмен шоколад
100 мл сметана
20-30 грама. мед
малко коняк (по желание)



 Начин на приготвяне
Пригответе сиропа от водата, захарта и лимоновия сок. Махнете от огъня, добавете алкохола и оставете настрана да изстине.
блат
Разбийте с миксер яйцата със захарта за около 15 минути, докато станат пухкави.В купа смесете галета, канела, бакпулвера и се изсипва в сместа с яйцата, като леко се разбърква с помощта на шпатула.Накрая добавете орехите и разбъркването продължава до хомогенност.Изсипете сместа в намаслена тавичка (38x28 см приблизително) и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути .Проверете с клечка за зъби,като боднете в сладкиша и я извадите трябва да е суха.
 Като извадите сладкиша от фурната внимателно и   изсипвате сироп по цялата повърхност.

 За крема
В купа слагате 1 чаша мляко,  пудинга и захар и разбъркайте добре. Другото мляко загрейте до завиране и при непрекъснато бъркане добавете разтворения пудинг.
Вари се на умерен огън, като се разбърква непрекъснато, докато се сгъсти. Като го махнете от котлона добавете маслото и бъркайте докато се разтопи.Сложете домакинско фолио директно върху крема за да не хване коричка.
След като кремът се охлади, старателно го разстилате върху блата.
глазура
Загрява се сметаната и преди да заври , изсипвате шоколада начупен на парчета. Добавете меда ( ако искате коняк) и разбъркайте добре, докато се образува хомогенна смес.
Оставете глазурата да се охлади леко и изсипете върху крема,аз предпочетох да го сипя с лъжица тук там и с шиш да го разнасям т.е. да се получи мраморен ефект. Сладкишът трябва да се постави в хладилник за няколко часа  преди да го нарежете.


ДА ВИ Е СЛАДКО!