понеделник, 29 декември 2014 г.

ЛИНЦЕР СЛАДКИ за КОЛЕДА

Красиви и много вкусни.

За тестото:
1/2 кг брашно
200гр захар
2 яйца
1 бакпулвер
250 гр маргарин или масло
сок от половин лимон
настъргана кора от 1/2 лимон

конфитюр от малини
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Разбийте маслото със захарта,добавете яйцата,лимоновия сок и кората.Смесете брашното със бакпулвера и ги добавете към яйчената смес.Замесете меко и гладко тесто.
Разточете на кора и режете със формички ,като на едните с кръгла формичка изрежете средата. Печете на190* за 10 мин.
Слепете сладките две по две с мармалад и поръсете с пудра захар.







неделя, 28 декември 2014 г.

СЛАДКИ С НУТЕЛА

Хрупкави,с прекрасен мек пълнеж от нутела

Продукти:
за пълнежа
2/3 ч.ч. нутела
1/2 ч.ч. пудра захар

тесто
2ч.ч. брашно
1 яйце
1-2 ванилии
1/2 пакетче бакпулвер
125 гр масло или маргарин
1/2 ч.ч. захар
50 мл. прясно мляко
30 гр. черен шоколад
щипка сол
1/2 ч.ч смлени орехи

ч.ч. - 250 мл


Начин на приготвяне:

В малък съд сложете нутелата и пудрата захар,разбъркайте до хомогенност.От сместа оформете топчета колкото лешник и ги сложете в хладилник докато приготвите тестото.
Разбийте маслото със захарта,добавете яйцето,ванилията.Разтопете шоколада в топлото мляко. Към маслото добавете,брашното,бакпулвера  разтопеният шоколад. Омесете,гладко и меко тесто.
Разточете тестото на кора с дебелина 5 мм. и с малка ракиена чашка изрежете кръгчета,във всяко сложете по едно топче от нутелата и го затворете,оваляйте на топче между дланите,опосле  в смлените орехи ,сложете в тава в която има хартия за печене и леко притиснете.Оставете малко разстояние между топчетата. Така процедираме със цялото тесто.
Печете в предварително загрята на 200гр. за 15 мин , като ги извадите са още меки ,но ги оставете да изстинат и тогава ги извадете от тавата.
Излязоха ми около 30 бр.








ЧУШКИ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР С ПРАЗ И ОРЕХИ

Семейството ми обожава тези чушки, те са като деликатес за Бъдни вечер.
Много лесни и вкусни!

Продукти:
4 големи стръка праз
1 ч.ч. едро смлени орехи
200мл. олио
сухи чушки( аз напълних 15 бр, но зависи от големината им)
чубрица
сол
червен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете праза на ситно и го запържете в олиото.Когато омекне добавете орехите,чубрицата и червения пипер.Махнете от котлона добавете сол на вкус.
Оставете да поизстине и напълнете чушките.
Наредете ги в тавичка ,долейте 2/3 ч.ч.вода и запечете в загрята на 180* фурна за 35-40 мин.




ФРЕНСКА СЕЛСКА ТОРТА

Дълго се чудех каква торта да направя за  моя РД ,исках да е нещо по-леко, а и тази рецепта дълго стои в списъка на чакащите.
Знаете ли, съжалявам ,че не съм я правила досега,адски вкусна и свежа торта.
Аз направих някои промени относно крема,(обичам торти с повечко крем)  и стана фантазия  (според близките ми)

Източник: http://www.vkusnoteka.bg/2013/11/blog-post_5.html


Продукти за блатовете:

1 яйце
150 г кристална захар
200 мл прясно мляко
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода
50 г стопено, охладено масло
400 г брашно и още малко за наръсане на плота

За крема 
4 кофички заквасена сметана(общо 1600гр)
сладко от вишни
1.ч.ч захар ( ако обичате по сладко добавете още)
2-3 ванилии

200 гр смлени  запечени орехи 

Начин на приготвяне:
Разбийте яйцето и захарта, след това бавно добавете прясното мляко, меда, содата и стопеното, охладено масло. Прехвърлете сместа в тенджера и варете на бавен огън, като непрекъснато разбърквате около 25-30 минути, докато добие карамелен цвят. Отдръпнете от котлона и още топла изсипете в нея брашното. Разбъркайте с лъжица, докато получите тесто и го прехвърлете върху леко набрашнен плот. Омесете леко, докато стане на топка. Разделете полученото тесто на 8  еднакви топки. 
Разточете всяка една топка на кръг с диаметър 27-28 см. Трябва да бъде тънък, почти прозрачен. Тестото е много еластично и гъвкаво, заради меда. Вземете кръга в ръце и леко изтегляйте тестото настрани, както се изтегля тесто за пица. Сложете отново на плота и го разточете до желания диаметър. 
Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене и печете 4-5 минути на 170 градуса. Докато се пече първият блат, оформете втория и така, докато изпечете всичките 8 блата. Оставете ги да се охладят добре, след което сложете върху един блат ринга за торта с размери 26 см,  и изрежете с нож точен кръг, така процедираме със всичките блатове.
За крема,разбъркайте със шпатула сметаната и захарта,добавете ванилията.
Сложете първият блат във форма за торта със свалящ се ринг, моята беше с размер 28 см с цел да не измазвам тортата отстрани,намажете с крем, за да ви е по лесно разпределянето на крема го разделете в 4 еднакви купи, на всяка кора слагате по 1/2 купа крем.През две -три кори слагате от сладкото върху крема.Намажете от горе с крем и приберете в хладилник за цяла нощ. На другият ден свалете внимателно ринга и  поръсете обилно с орехи отгоре и по борда. Леко притиснете с ръце да полепнат. Оставете в хладилника за още 1-2 часа.
Да ви е сладко!












петък, 5 декември 2014 г.

КРЕМ ПИТА С ЯБЪЛКИ И ОРЕХИ

 Сладкиш на който не можеш да устоиш, носещ  коледният аромат на канела и ябълки.



Източник:http://www.maminajela.com/2014/10/alikina-milopita.html

За блата:
200 гр. масло
130 гр. захар
4 жълтъка
200гр. брашно
150 гр  смлени орехи
1/2 пакетче бакпулвер

За крем слоя

650 мл. прясно мляко
4 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
5 с.л. захар
2 -3 ванилии

За третия слой-ябълки

1,5 кг. ябълки.обелени и настъргани
5-6 с.л. захар
1.чл. канела

За четвъртия белтъчен слой
8 белтъка
16 с.л. захар
150 гр. орехи( аз сложих по малко но сложете колкото по рецепта защото със сигурност ще е още по хубаво ще се получи хрупкава коричка)



Начин на приготвяне:

Почваме от ябълките, обелени и рендосани  посипете със захар и ги сложете на котлона.
Бъркайте, оставете да поврат 10 мин. .Махнете от котлона и сложете  канелата.
За крема,разбийте жълтъците със захарта добавете брашното и  100мл. мляко да стане на гладък крем. Другото мляко сварете и при непрекъснато бъркане добавете към него яйчената смес. Бъркайте да се получи хубав гладък крем. Махнете от котлона и сложете ванилийките.
 За блата: разбийте мекото масло със захарта, добавете жълтъците и брашното( може да бъркате със миксер като използвате бъркалките за тесто).Накрая сложете и орехите, като бъркате със шпатула или с ръка.Получава се меко тесто.
Разстелете тестото в тавичка с размери 23-32 см. в която сте сложили хартия за печене. Хубаво е да е дълбока. Разстилането става с ръка, за по лесно може да си набрашните дланта ,става по лесно.
Печете в предварително загрята фурна на 180* за 10 мин.
Извадете и разпределете крема равномерно навсякъде. Върнете във фурната за оше 10 мин като намалите температурата на 150 *.
През това време разбийте белтъците на сняг сщипка сол .Добавете захарта лъжица по лъжица и разбивайте да се получаването на меки връхчета. Сложете орехите и бъркайте със шпатула леко да не спадне сместа.
Като минат 10 мин. след като сте сложили крема във фурната извадете и разпределете ябълките ,върху тях сложете белтъчния сняг. Може с лъжица да тук там да направите вълни. Върнете във фурната на 120* около 50 мин да се получи хрупкава коричка.