събота, 15 ноември 2014 г.

УММ АЛИ СЛАДКИШ

Този сладкиш видях в блога наТеди Титова , тя е разказала подробно легендата .С право Али не се отказл от жена си заради този сладкиш. Разкош!
Моят не изглежда много като на Теди на външен вид, но вкуса явно съм уцелила! Не можах да намеря сушени череши и затова замених със сини сливи и стафиди.
Горещо ви го препоръчвам!
Благодаря за рецептата, Теди!

Продукти
250 гр. домашна юфка
100 гр,стафиди
100гр сушени сини сливи
500 мл. прясно мляко
200 гр,захар
200 мл. сметана
30 гр. масло
20 гр.орехи 
4 с.л. кокосови стърготини
2 ванилии

Приготвяне:
Юфката се слага в тавичка и се запича съвсем леко.
Млякото се кипва и се добавя захарта,като се бърка за да се разтопи.
Орехите се изпичат.
Сглобяването на сладкиша е следното:

Юфката се разделя на две части, с едната се покрива тавичката.
Отгоре се нареждат сушените сини сливи и стафиди
Слагате изпечените орехи и кокосовите стърготини.
Поръсвате и с ванилията.
Отгоре покривате с втората част  от юфката.
Заливате с прясното мляко и печете в предварително затоплена на 180 градуса фурна.
Печете около 10-15 минути,до като юфката се издуе от поетото мляко.
Извадете от фурната и сложете сметаната и маслото.

Печете още около 15 минути.
Отгоре може да поръсите с ядки ,кокосови стърготини.






 

КАРТОФЕН ПАЙ

Видях този пай в един чужд сайт( за съжаление не го копирах) не разбрах много от превода, но реших да импровизирам. Получи се много вкусничко,хрупкава кора отгоре и отдолу а вътре мекичко топящо се в устата.

Продукти
1кг. картофи
50 гр масло
50 гр прясно мляко
2 яйца
150 гр топено сирене
200гр пушено месо или шунка
100гр сирене
350 гр нарязан на ленти бекон
100 гр кашкавал
копър
черен пипер ,сол

Начин на приготвяне 
В тавичка с размери 26 см сложете хартия за печене и наредете едно до друго парчетата бекон като малко трябва да виси от ръба на тавата.


Сварете картофите и ги намачкайте на пюре. Добавете маслото и топлото мляко.Разбъркайте до хомогенна смес.Добавете нарязаните сирена , месото и яйцата.



Бъркайте. Изсипете картофената смес върху нареденият бекон. Изравнете и  загънете краищата бекон .


Печете в предварително загрята фурна на 180 гр. около 40 мин.
Нарежете или настържете кашкавала и запечете до разтопяването му.
Оставете малко да изстине и нарежете.
ДА ВИ Е СЛАДКО!




Е, ние го разрязахме още горещо- кой ще го чака :)






неделя, 2 ноември 2014 г.

ТОРТА" ROCHER"

Това е рецепта за пасти която видях при Тони Маринова , 
тя я беше превела от един сайт, 
за което огромно БЛАГОДАРЯ!
Реших да направя торта за РД на моя брат. Получи се много хубава и богата на крем торта.
За следващия път  ще направя някои промени които ще споделя с вас :

1. Ще запека лешниците ( орехите) предварително за блата и крема
2. Ще увелича дозата на сиропа на 300мл.( обичам по сочни торти)
3. Ще намаля сметаната за крема на 300мл.





 Продукти за блата :
8 яйца - жълтъците и белтъците отделно,
180 гр. пудра захар,
120 гр. брашно,
40 гр. какао,
200гр. смлените лешници,( аз ползвах орехи)
половин чаена лъжичка бакпулвер,
щипка сол.

Начин на приготвяне:
Всички съставки трябва да бъдат със стайна температура.
В купа смесете смлените ядки, брашното, какаото и бакпулверът.
Разбийте с миксер белтъците с една щипка сол, да се получат върхове. 
Постепенно - лъжица след лъжица, добавете захарта, с постоянно разбиване. Да стане гъста, лъскава пяна. Разбийте жълтъците и към тях прибавете по малко от белтъчната пяна и бъркайте леко с шпатула.
В получената пяна добавяйте постепенно сухата смес, като бъркате  внимателно.
Печете в правоъгълна форма 25/35 с хартия за печене само на дъното, отстрани намазнена и поръсена с грис или като мен в кръгла тава с диаметър 26-28 см.
Печете при 170 ° С за около 40 минути или по-дълго, до суха клечка.
След охлаждане, обърнете на плота или на поднос без ръбове и разрежете на два блата.

Съставки за крем Rocher:

400 грама сирене маскарпоне,
400 грама Nutella,
100 г млечен шоколад разтопен на водна баня,
половин чаша ситно нарязани лешници,

Смесете всичко последователно до гладка смес, добавете лешниците ( орехите), покрийте със стреч фолио и оставете в хладилника да стегне. 

Сметанов крем:

 500 мл сметана за разбиване 36%, охладена
100гр сирене маскарпоне
2 супени лъжици пудра захар

Сироп :
 половин чаша ликьор по избор и една четвърт вода.

Ганаш - 100 гр шоколад и 100 гр сметана.

В същата форма (или тава ) в която е печен блата се слага един блат, сиропира се леко, намазва се с малко от крема Rocher , над него сметановия крем, после втория блат, сиропира се и се слага останалия крем Rocher. Малко да се охлади и най-отгоре се нанася ганаша. Да отлежи в хладилника да си поеме от ароматите и се реже на пастички. 
Украсата е по избор.
Да ви е сладко!