вторник, 15 април 2014 г.

СЛАДКИШ "ЦЪФНАЛА РОЗА"

Нрекох  този сладкиш така защото след опичане ми заприлича на "цъфнала роза".  Вкуса наподобява на чийзкейк но с още по- нежен и лек крем, както каза моята снаха "разкошотийка"
Рецептата е от тук

Продукти за блата:

200 гр брашно
40 гр какао
1 ч.л. бакпулвер
100 гр захар
1 яйце
ванилия
125 гр масло

 За пълнежа:

4 белтъка
50 гр захар
4 жълтъка
100 гр захар
500 гр. извара( крема сирене)
250 гр маскарпоне
ванилия
лимонова кора
250 гр. прясно мляко
1 пакет ванилов пудинг

 Начин на приготвяне:
 От всички съставки за блата замесете тесто. Разстелете го в тавичка с размери26-28 см. в която сте сложили хартия за печене, като направите  и борд висок около 4-5 см.
Оставете тавичката в хладилник до направата на крема.
Разбийте белтъците на сняг, добавете 50 гр захар.
Разбийте изварата със захарта,добавете едно по едно жълтъците, добавете маскарпонето,пудинга и прясно мляко.Прибавете по-малко от разбитите белтъци и бъркайте с шпатула,Добавете лимоновата кора и ванилията.Излейте сместа върху блата.Отготе с лъжичка в кръг сложете конфитюр( аз ползвах от сини сливи) .Може да използвате и замразени или пресни плодове, като ги кипнете с малко вода и захар както е в оригиналната рецепта. Но при липса, както в моя случай  може и конфитюр. Печете в загрята на160*-170* фурна около 50 -60 мин.
 Оставете го във формата да изстине напълно.Като го извадите може да  види леко потреперване на крема , но не трябва да го печете повече от необходимото, като изстине то се стяга.
Да ви е сладко!







"ЧУДО" С ЕДНО ЯЙЦЕ

Този сладкиш направих за ЦВЕТНИЦА  за моят именник Здравко. Тази рецепта намерих тук. Много лесен, дори за начинаещи.
Невероятно вкусно,леко и божествено!

Продукти:
1 яйце
1 чаша ( 200мл.) захар
1чаша ( 200мл) смлени орехи
1чаша(200мл.) прясно мляко
1чаша(200мл) брашно
100 мл. олио
1/2 пакетче бакпулвер

За  крема:
2 пудинга ванилия
6 с.л. захар
700 мл. прясно мляко
200 гр масло

Начин на приготвяне:
Първо почваме от крема защото изисква време за изстиване.Разбиваме пудинга със захартаи 150 мл. мляко. Останалото мляко слагаме да заври.В горещото мляко изсипваме разтворения пудинг. Бъркаме непрекъснато до сгъстяван,. оставяме го да изстине.
Разбийте яйцето със захарта, добавете олиото, млякото, брашното с бакпулвера и смлените орехи.
Излейте сместа в тавика с размери 35-20см. в която сте сложили хартия за печене.
Печете в предварително загрята на 180* 30 - 35 мин.
Оставете да изстине напълно.
 Мекото масло разбиваме с миксер и добавяме лъжица по лъжица от изстиналият крем.Бъркаме непрекъснато до пълното усвояване на крема.
Нанасяме крема върху изстиналият блат.Може да настържем шоколад или да го украсим със кокосови стърготини, въпрос на избор. Оставете го за няколко часа я хладилник.
Да ви е сладко!





четвъртък, 3 април 2014 г.

ПОСТЕН СЛАДКИШ

Един сладкиш без много продукти,бърз и сочен!

Продукти:

3ч.ч.  брашно
1 1/2ч.ч. захар
1 1/2 студена вода
2 ч.л. сода
2 ч.л. оцет
1/2  ч.л.сол
1 ч.ч. олио
1/2 ч,ч.какао
ванилия

За заливка:
1 1/2 ч.ч. вода
2 с.л. нишесте
1/2 ч.ч. захар
3 ч.л. какао


Начин на приготвяне:
В съд смесете сухите съставки.Добавете мокрите (водата,оцета и олиото).Разбъркайте до хомогенна смес.Излейте в тавичка с размери 26-28 см. в която сте сложили хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 170* 25-30 мин.
През това време сварете заливката като размиете  в малко вода нишестето и захарта.Другата част от водата сложете да заври и на тънка струйка добавете нишестето . Сварете крема.Оставете малко да поизстине и залейте сладкиша. Оставете да изстине напълно и се насладете.
Да ви е сладко!