неделя, 23 февруари 2014 г.

БИСКВИТЕНА ТОРТА

При толкова информация и рецепти от интернет пространството, забравих стария тефтер.
Трябваше да направя нещо по -бързичко, без печене и се сетих за тази стара рецепта.

Продукти:

2 пакета бисквити (обикновени 450 гр)
2 ч.ч. прясно мляко или 500 мл.
1/2 ч.ч. захар
50гр нарязани орехи

За крема
3 жълтъка
1/2 ч.ч.захар
250 гр меко масло

За заливка:
150 гр течен шоколад
50 мл. прясно мляко
20 гр масло

Още 3-4 с.л. течен шоколад

Начин на приготвяне:
Почнете от крема. Разбъркайте жълтъците със захарта, сложете  ги на водна баня  като заври водата в съда и бъркайте 12 мин докато се получи гладък крем.
Добавете в крема  ванилия. Оставете крема да изстине. Разбийте мекото масло и добавете по малко от крема.Разбийте до получаване на хубав пухкав крем.
Докато чакате да изстине разтворете захарта в млякото и залейте начупените на две на три бисквити,разбъркайте.
Излейте крема в бисквитената смес, добавете орехите и бъркайте да се получи хомогенна смес.В форма за торта със свалящи се страни сложете половината смес и изравнете сложете течен шоколад 3-4л. хаотично  .Изсипете остатъка от бисквитената смес изравнете и залейте с глазурата( загрейте млякото с маслото и добавете течният шоколад, бъркайте до гладък крем.Оставете в хладилник за 2-3 часа.
Украсете по желание.
Да ви е сладко!






понеделник, 17 февруари 2014 г.

ТОРТА С ВАФЛЕНИ КОРИ

Дълго търсех рецета за тази торта и накрая се спрях на нещо по различно от това което изчетох.Доволна съм от резултата  а най-доволни бяха децата, много им хареса.
Рецепта е на LAURA SAVA Тази торта излиза доста големичка.

Продукти
2 вафлени  кори 

За крема:
7 жълтъка
150 гр захар
200 гр меко масло
ванилия
За блата:

7 белтъка
щипка сол
7 с.л. захар
7 с.л. брашно
150 гр нарязани орехи
150 гр замразени вишни

Начин на приготвяне:

Разбиват се белтъците  с щипка сол на сняг.Постепенно се добавя захарта и се разбива до като се образуват пламъци.Добавя се брашното и се бърка леко с шпатула до пълното поемане.Добавят се орехите и накрая вишните.Сипете сместа в тава с хартия за печене. Размера на тавата трябва да е горе долу колкото размера на вафлента кора.
Печете в предварително загрята фурна на 180 гр  25- 30 мин.
Оставет блата да изстине напълно.
За крема : на водна баня сложете жълтъците и захарта и бъркайте с тел да не се сготвят яйцата.Като заври водата в съда бъркайте още 12 мин. или докато получите гладък гъст крем.
Добавете в крема  ванилия. Оставете крема да изстине. Разбийте мекото масло и добавете по малко от крема.Разбийте до получаване на хубав пухкав крем.
А сега да сглобим тортата: сложете кора с ромбчетата нагоре намажете с половината крем, сложете блата ,остатъка от крема и вафлена кора с ромбчетата пак нагоре.Притиснете хубаво и оставете в хладилник една нощ. Най-отгоре може да украсите със настърган шоколад както е направила авторката или като мен, разтопен шоколад с малко масло.
Горещо ви я препоръчвам!




СТЪКЛЕНИ РОШАВКИ БОНБОНИ

Тези бонбони ги видях при моята приятелка  Лилето  Направих малки промени.
Благодаря за поредната рецепта!

Продукти:
100 гр сушени плодове( кайсии,сини сливи,ябълки,круши) кой каквото обича
50 гр нарязани орехи
100 гр смлени бишкоти
80 гр  масло
80 гр захар
1-2 лъж. мармалад( аз сложих ор вишни)
сока на половин портокал

около 1ч.ч. захар за карамела

Начин на приготвяне:

Нарежете сушените плодове на дребни парченца.Смесете ги със смлените бишкоти и орехите.
Сложете в съд сока от портокала със захарта и маслото.Загрейте и бъркайте докато се разтопи маслото.Оставете малко да изстине и залейте плодовата смес.
Добавете мармалада и бъркайте.Направете топчета и ги наредете върху хартия за печене и ги сложете в хладилник за около час или докато стегнат.
За карамела, сложете половината захар в съд , добавете 1 с.л. вода и загрейте.Като почне да се карамелизира добавете и другата половина захар.Може с лъжичка да сипвате горещия карамел върху бонбоните или с вилица да вземете всеки бонбон и да го топите в карамела.Внимавайте да не се изгорите!
Като стегне карамела сложете всеки бонбон в хартиена кошничка!




събота, 8 февруари 2014 г.

СКРИТИ КЮФТЕТА

Тази рецепта видях в един сръбски блог, но се оказа ,че е на моята приятелка Лилето Давкова!
Благодаря за  вкусотията!
На вид не ги докарах като нейните , тавата ми беше по голяма, но ви уверявам ,че са много вкусни.
Съставките малко промених :)

Продукти за кюфтетата:

500 гр кайма
1 яйце
1 настърган картоф
1 филийка хляб без кората
3-4 скилидки чесън
зелената част на не много голям праз
магданоз, черен пипер, кимион за
прясномляко за накисване на хляба

За заливката:

4 яйца
400гр заквасена сметана
50 мл. сметана за готвене
1ч.ч. брашно
 магданоз
1 бакпулвер
черен пипер
1/2 ч.л. сол

и още
 200 гр кашкавал настърган

 Начин на приготвяне

В съд смесете каймата със накиснатия в прясно мляко хляб, ситно нарязаният праз и чесън.Добавете насърганият картоф , яйцето и подправките.Разбъркайте добре , оформете кюфтенца и ги сложете в хладилник докато направите заливката.
Разбийте с тел яйцата, добавете сметаните и бъркайте до гладка смес.Добавете брашното с бакпулвера и подправките.Бъркайте до хомогенна смес.
В тава ( 18-27см.) сложете хартия за печене и леко я намаслете, излейте яйчената смес и наредете кюфтенцата.


:Разпределете насърганият кашкавал върху кюфтетата



Печете в предварително загрята фурна на 180* около40-45мин.



Оставете малко да поизстине и го нарежете.
Да ви е сладко!



четвъртък, 6 февруари 2014 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА

Лесна и вкусна!

Продукти за блата:
150гр.меко  масло
150 гр захар
10с.л. прясно мляко
3 яйца
200 гр. брашно
1 ч/л/ бакпулвер
1/2 ч. л. сода бикарбонат
5-6 с.л. какао


За крема:
 100 гр масло
100гр черен шоколад
200 гр захар
400гр заквасена сметана
ванилия
1 бурканче сладко( аз ползвах от сини сливи)
какао за поръсване

Начин на приготвяне:
Маслото разбийте със захарта на гладък крем.Добавете млякото. Едно по едно прибавете и яйцата.Разбийте до гладкост.Смесете брашното,бакпулвера, содата и какаото и ги добавете към маслената смес. Бъркайте със шпатула.
Изсипете във форма за торта с размери 24 см диаметър в която сте сложили хартия за печене.
Може да изпечете два блата или както аз направих ,изпекох един блат и като изстине го разрязах на две.
Печете в предварително загрята фурна на 180* около 20-25мин.
Оставете блата да изстине напълно и тогава го разрежете с остър нож. За крема, забъркайте захарта със сметаната, разтопете маслото с шоколада в МФ и го добавете към сметаната.
Намажете единият блат със сладкото и нанесете повече от  половината крем, сложете другия блат и нанесете останалият крем. Оставете да стегне малко и поръсете с какао.
Да ви сладко!