четвъртък, 31 октомври 2013 г.

ЧИЙЗ КЕЙК С ЯБЪЛКИ

Продукти:
за блата
300 гр бисквити PETIT( може и обикновени или чаени , въпрос на предпочитание)
180 гр масло
2-3 с. л. захар
2-3 с.л. мед

за пълнежа:

350 гр извара( аз ползвам на Елби)
1 ч.ч захар
400 гр заквасена сметана
4 яйца
настъргана кора от 1 лимон
ванилия

За розите и укарасата
 5-6 ябълки
2-3 лъжици мед
 Начин на приготвяне:

Натрошете бисквитите , аз го правя като ги изсипвам в плик и с точилката минавам няколко пъти отгоре.Смесете ги със захарта и меда.Разтопете маслото и го изсипете в бисквитите.Хубаво разбъркайте с ръка.Получават се трохи. Разстелете сместа във форма за торта със свалящи се страни. Намажете стените на формата с масло. Хубаво притиснете сместа като направите и борд ,ако трябва леко си намокрете ръцете с вода.Става и с чаша с равно дъно да притискате бисквитената смес за да се получи хубав блат.
Оставете в хладилник докато направите пълнежа.
Сложете изварата в дълбок съд, добавете захарта и  разбийте с миксера на хубав , гладък крем.
 Отначало става на трохи но като продължите с разбиването се получава крема. Добавете лимонената кора , ванилията и едно по едно яйцата като продължавате с разбиването, накрая добавете и сметаната. Изсипете сместа върху бисквитеният блат. Идва ред на ябълковите рози , идеята взех от Йоли от тук  можете да видите точно как се правят. Не бих могла да ви го представя по точно.Правите розите и ги слагате в пълнежа намазвате с меда и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса  около 40 мин или до златист цвят на пълнежа. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно без да отваряте формата.

Забележка: Не се тревожете, че пълнежа е още мек. Точно така и трябва - леко да се движи при разклащане. Когато изстине той ще се стегне и ще стане кремообразен. Ако го препечете има опасност да стане твърд и сух.
Да ви е сладко !

За съжаление не можах да снимам парче- просто се изяде :) !


вторник, 29 октомври 2013 г.

СЛАДКИШ С ПЕЧЕНИ ДЮЛИ


Доста се чудех какво да измисля с едни дюли които бяха тръгнали  да се развалят :) Нарязах ги на парчета, посипах ги с малко захар и 2 с.л. масло и ги запекох.
 Това не ме задоволи и спретнах ей тази прелест :)

Продукти за тестото:

125 г меко масло
3 с.л.захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 яйце
200 г брашно
1/4 ч.л.бакпулвер

За пълнежа
4 средно големи дюли
2 с.л. захар
2 с.л. масло
1 кутия кондензирано мляко  9% ( 395 гр)
100гр. орехи
Начин на приготвяне:

Почваме от дюлите, изчистваме и ги нарязваме на филийки, слагаме ги в тавичка и ги поръсваме със захарта и маслото. Запичаме ги за 15 мин в предварително загрята на 180 * фурна. Оставяме ги малко да изстинат.

 Разбъркайте маслото със захарта и ванилията. Прибавете яйцето и лимоновата кора. С брашното, предварително пресято с бакпулвера бързо замесете меко тест.
.Отделете една топчица с големина на яйце от тестото за настъргване отгоре( замесете я с още малко брашно да може по лесно да се стърже)
Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. Сложете 2/3 от тестото върху нея и с пръсти го разнесете равномерно по дъното на формата. Не е необходимо да го разточвате на кора и после да го прехвърляте във формата. Така е много по-лесно. С остатъка от тестото направете тънки фитили и ги залепете по страницата на формата. Отново с пръсти притиснете и оформете висок борд.Разпределете  дюлите отгоре, посипете със едро нарязаните орехи и ги залейте със кондензираното мляко. Настържете отделеното тесто и печете на 180 * около 40-45 мин или до хубав златист загар.

Да ви е сладко!








понеделник, 28 октомври 2013 г.

ТУРШИЯ - ГРЪЦКА САЛАТА

Рецептата видях от в. ЛАКОМНИК" на Маруся Димитрова от Попово. Направих някои промени и останах много доволна от резултата
 Благодаря !
Продукти:
1/2 кг. маслини
2 кг. зелени домати
1/2 кг. люти чушлета пукани( може и сладки)
1 кг. моркови
2 кг.  месести чушки ( червени и зелени)
магданоз
копър
 чесън
 За маринатата:
1ч.ч вода
1 1/2 ч.ч. оцет
1 к.ч. олио
5 с.л сол
400 гр захар
 и още
аспирин или салицил

 Начин на приготвяне:

 Зеленчуците се измиват и нарязват Заливат се със студената марината и престояват 24 часа като от време на време се разбъркват.
След това се напълват бурканите. Слага се аспирин ( по 3 хапчета на компотен буркан)  или салицил( 1гр. на компотен буркан).Аз ползвам салицил.Затваряте и разклащате да може салицила или аспирина да се разтвори .
 Прибират се на хладно!









ШОКОЛАДОВO - КАРАМЕЛЕН СЛАДКИШ

Продукти:

200 гр захар
170 гр маргарин
150 гр брашно
200 гр +4 с.л. течна сметана( ако ползвате подсладена намалете захарта)
45 гр какао
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
2 яйца
кората на един лимон

Глазура:
50гр черен шоколад
50 гр бял шоколад 2 с.л. олио

Начин на приготвяне:
Карамелизирайте захарта, добавете маргарина и 4 с.л. сметана. Бъркайте  на слаб огън докато се разтопи карамела и маргарина.
В съд смесете сухите съставки.
Разбийте яйцата и сметаната и ги добавете към сухaтa смес.
Добавете поизстиналят карамел . Бъркайте до гладка хомогенна  смес.Прибавете лимоновата кора. Изсипете в малка тавичка ( 18 -20 см.) в която предварително сте сложили хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180* около 40- 45 мин.
Оставете сладкиша да изстине и го залейте с глазурата която приготвяте по следният начин:
разтопете шоколадите на водна баня (по отделно) със олиото.
Изсипете първо черният и тук там от белият шоколад като леко ги смесвате със върха на ножа. ЗАБЕЛЕЖКА:
 Може да ползвате само един вид шоколад!
  Оставете глазурата да стегне и му се насладете!







събота, 19 октомври 2013 г.

НАПУКАНИ ШОКОЛАДОВИ СЛАДКИ

Много изискани, меки и невероятно вкусни!


Продукти:
около 2 ч.ч брашно
1/2 ч.ч  какао на прах
2ч.л бакпулвер
щипка сол
1 пакетче масло( 125 гр)
3/4ч.ч кафява захар
1/4ч.ч захар
2 яйца
 ванилия
70 гр. настърган  шоколад
Около 1ч.ч пудра захар, пресята

 Начин на приготвяне:
 Пресейте брашното с какаото, бакпулвера и солта.
С миксер разбийте маслото със захарта до гладък крем.
Прибавете едно по едно яйцата и ванилията. Намалете оборотите на миксера и прибавете към масления крем сухата смес. Бъркайте докато се получи меко тесто. Прибавяме настъргания  шоколад и объркайте докато се размеси добре с тестото.
Покрийте тестото с фолио и поставете в хладилника за 1 час.
Загрейте фурната до 180С.
Покрийте две големи тави с хартия за печене.
Поставете пудрата захар в купа. Извадете тестото от хладилника. Взимайте по 1ч.л от тестото и оформете топчета. Топчетата оваляйте добре в пудрата захар и поставете върху хартията в тавата за печене, на около 5-6 см едно от друго.
 Печете докато топчетата се напукат и станат леко твърди на пипане, около 10-12 минути.(Внимавайте да не ги препечете, отвън стават твърди, но отвътре трябва да останат меки!) Готовите сладки оставете върху хартията до пълното им изстиване. Може да се съхраняват в добре затворена кутия до 1 седмица.
Дозата е за около 48бр.


сряда, 9 октомври 2013 г.

ПИЛЕ С ЛИМОНИ

Продукти:

4 пилешки плешки или бутчета
100 гр маслини нарязани ( аз сложих черни и зелени)
3 глави червен лук
4-5 скилидки чесън - нарязан
сока от един лимон
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 пилешки бульон
1 ч.ч. топла вода за разтваряне на бульона
2 лимона нарязани на кръгчета ( махнете семките)
мащерка ( хубаво е да е прясна)
сол
черен пипер
1/2 к.ч. олио

Начин на приготвяне:
1. Сложете олиото в тиган да загрее и изпържете месото от двете страни до златисто.
2. Сложете ги в тавичка и в същата мазнина изпържете за кратко ( само да омекне) нарязаният на полумесеци лук.
3. Добавете нарязаните на жулиени чушки. 
4.Сложете и чесъна.
5. Разтворете бульона във водата и заедно със сока от лимона  излейте върху лука и чушките.
6. Добавете солта, черният пипер и мащерката.
7. Като заври го махнете и изсипете върху пилешкото месо.
8.Сложете тавичката в предварително загрята фурна на 180* за около 20 мин.
9. Извадете от фурната добавете нарязаните маслини и наредете кръгчетата лимони отгоре.
10. Печете още 15-20 мин.
Насладете се на невероятния вкус с чаша вино!