неделя, 27 януари 2013 г.

ЧИЙЗ КЕЙК С ОВЕСЕНИ ЯДКИ И ЯБЪЛКИ

Продукти за блата:
100 гр масло( меко)
180 гр брашно
100 гр кафява захар
1ч.л. бакпулвер

За крема:
 500 гр  крема сирене или качествена извара ( аз ползвах извара)
100 гр захар
2 яйца
2 ванилии
3 ябълки
1/2 ч.л. канела

За топинга
60 гр овесени ядки
100 гр кафява захар
100 гр масло( меко)
140 гр брашно

Начин на приготвяне:

Смесете сухите съставки за блата и добавете маслото и с ръка объркайте до получаването на трохи.В тава с диаметър 26-28 см. върху хартия за печене изсипете трохите и ги разпределете равномерно навсякъде.Хубаво ги притиснете до получаването на блат.Печете в предварително загрята фурна на180 градуса 15 мин.




През това време разбийте крема сиренето със захарта, добавете ванилията и яйцата. Изсипете върху блата( горещ).

Обелете ябълките и ги нарежете на кубчета поръсете с канела и ги разпределете върху  изварената смес.


Смесете брашното с овесените ядки и захарта , добавете маслото и претрийте всичко натрохи.
Поръсете навсякъде върху ябълките.


Печете 30 мин  на 180 градуса след това още 5 мин. на 150 градуса.
Оставете да изстине  нарежете на хапки и полейте с топинг по ваш избор.
Аз използвах ягодов!




СЛАДЪК САЛАМ С ОВЕСЕНИ ЯДКИ

Благодаря на Sevilyay Sali  за рецептата

Аз промених малко :)))
Продукти:

220гр чаени бисквити
100 гр масло( разтопено)
1 ч.ч. овесени ядки
4-5 лъж. мед
200 гр течен шоколад
кокосови стърготини за овалване
аз сложих и 50 гр бял шоколад начупен на дребно

Начин на приготвяне:
Смелете бисквитите в блендер или ги сложете в плик и минете с точилкта няколко пъти от горе.Разтопете маслото добавете  течният шоколад и меда. В купа смесете бисквитите и овесените ядки изсипете маслената смес и разбъркайте добре. Получава се хубава смес която сами може да прецените ако е много мека бобавете малко овесени ядки.
Можете да оформите салама върху хартия за печене и за завиете или като мен в силиконова форма за кекс.Поръсих дъното на формата със кокосови стърготини и оформих с ръце сместа.Сложете в хладилник за 2-3 часа.




неделя, 20 януари 2013 г.

БАНИЦА НА ТИГАН

Много бърза и вкусна баница :)

Продукти:
кори за баница изпечени на сач( за една баница трябва 1 кора)
2 яйца
2-3 лъжици ( пълни) кисело мляко
100 гр сирене
щипка бакпулвер
 около 20 гр масло
 Начин на приготвяне:
Разрежете кората по следният начин

Разбийте яйцата с киселото мляко добавете натрошеното сирене и бакпулвера.
Загрейте голям тиган и сложете в него парче масло

Сложете голямата кора и леко подгънете крайщата и сложете малко от плънката.

Редете парчетата кори и плънка.Тук там сложете от маслото.Накрая загънете подвитите кори.

Намалете котлона Като се позапече вземете чиния с диаметъра на тигана и обърнете баницата .Хубаво е чинията да е малко по дълбока за да не ви изтече мазнината.
Върнете баницата в тигана за да се изпече и от другата страна.



Така 2-3 пъти докато се изпече .
Като е готова я напъскайте леко с вода и я покрийте  с кърпа за 5 минути.
Ами почвайте я :)  :) :) :) :)



ПОСТНИ СЪРМИ И ЧУШКИ "ИЗНЕНАДА"

Продукти:
 3 глави стар лук
1 стрък праз
50 гр. ситно смлени орехи
300 гр. ориз
1 морков по желание
3 картофа
300 гр. пресни гъби
200 мл. олио
 листа кисело зеле
сухи чушки за пълнене
чубрица
черен пипер
кимион
червен пипер
Начин на приготвяне:
Запържваме в олиото ситно нарязаните лук, праз, морков, картофи и гъби, добавяме ориза, орехите и подправките. След това правим сърми, като поставяме плънката върху зелевото листо и завиваме на пекетче и пълним чушките. Сърмите подреждаме в по-дълбока тава, заливаме с гореща вода да ги покрие , слагаме 2-3 големи зелеви листа от горе и печем около 35-40 минути на 180 градуса.

събота, 19 януари 2013 г.

ЯБЪЛКОВ ПИРОГ

Няма много да ви обяснявам за пирога само една дума - ПРИКАЗКА!
Горещо ви го препоръчвам!!!

 Продукти за пълнежа:

800- 900 гр ябълки ( обелени и нарязани на тънки филийки)
4-6 с.л. захар в зависимост от киселинноста на ябълките
5-6 ч.л. алкохол(ром, ликьор, уиски) аз сложих уиски
сока от половин лимон
по желание може да добавите и 30- 40 гр стафиди
Продукти за тестото:
 180 гр брашно
60 гр захар
100 гр масло( меко)
1ч.л. бакпулвер
ванилия

За заливката:
2 яйца
40 гр. захар
30 гр разтопено масло

Начин на приготвяне;
Посипете ябълките със захарта, алкохола и лимоновият сок.Оставете ги около 1 час да престоят като от време на време ги бъркате.
В блендер или с миксер, разбъркайте захарта, брашното, бакпулвера и мекото масло.Трябва да се получат трохи.В малка тава ( 22-24 см. диаметър) покрита с хартия за печене  разпределете трохите като ги притискате хубаво по дъното и малко по борда на тавата. Изсипете ябълките като оставите малко от сока който се е събрал.Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 мин.
През това време разбийте яйцата със захарта и добавете маслото.Като минат 30 те минути печене извадете тавата и излейте яйчената смес отгоре, равномерно навсякъде.Печете още 10 - 15  минути не повече.Като извадите пирога полейте със сока от ябълките. Оставете да изстине напълно и го извадете от тавата.
Наслаждавайте се на невероятен вкус!
Ако евентуално остане за другия ден ( което ме съмнява) става още по сочен!




петък, 18 януари 2013 г.

СУПА ОТ КИСЕЛО ЗЕЛЕ С ОРИЗ

Едно време често я хапвахме през зимата, но нещо я позабравихме а е толкова вкусна и топла и студена .
 Продукти:
1/2 кисела зелка
1 стрък праз
1/3 ч.ч. ориз
3-4 с.л. олио
1с.л. с връх ако искате да ви по гъста
1ч.л. червен пипер
оцет
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Зелката се нарязва на много тънки ивици, залива се с 8  ч.ч. вода  и се вари до омекване.Ситно нарязаният праз се зпържва в мазнината.Прибавя се брашното и след като се позапържи, се слага червеният пипер.Запръжката се сипва при зелето. прибавя се оризът и супата се доварява.
Поднася се студена(или топла ) по желание подравена с оцет.



четвъртък, 17 януари 2013 г.

ТОРТА С ТРИ КРЕМА

Дълго се рових по форумите да търся нещо по специално, защото и повода беше такъв - Коледа и посрещането на булка у дома.Спрях се на TOFFIFEE торта на Йоли
http://yoli-www.blogspot.com/2011/03/toffifee.html
с малки промени ( това е обичайно за мен)
Снимките не са ми много добри, но не може и булка да посрещаш и снимки да правиш :)
 Получи се нещо много вкусно, което повторих още три пъти за приятели :)

 Продукти за блатовете:
5 яйца
50 гр. брашно
120 гр захар
40 гр какао
150 мл/мляко
1 бакпулвер

За карамеления крем
150 гр захар
200мл.сметана
30 гр. масло
200 гр запечени лешници

За шоколадовия крем
200 гр течен шоколад NUSSANO или нутела
 100мл. течна сметана
100 гр натурален шоколад

За третият крем
300мл. течна сметана
1 бурканче карамелизирано кондензирано мляко Дулсе де лече
Първо почваме от карамеленият крем: Карамелизирайте захарта до получаване на светъл карамел. Сипете сметаната и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Накрая добавете маслото и лешниците.  Оставете крема да се охлади.
идва ред на другия крем.
 Кипнете сметаната, сложете в нея нугата и шоколада и отстранете от котлона. Бъркайте до получаване на гладък крем.Оставете и него да се охлади

Приготвяне на блатовете.
Жълтъците се разбиват с захарта.
Добавя се брашното с бакпулвера,какаото и млякото.
Белтъците се разбиват на сняг и се добавят по малко към жълтъчната смес.
Бърка се бавно с шпатула. Разделя се на две.
Изсипва се в тава с размери 26см. покрита с хартия за печене.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15 мин.
 Слад като са изстинали блатовете сложете единия в тортена чиния и излейте върху него карамеления крем а от горе рзпределете шоколадовия.
Разбийте сметаната на крем и добавете към нея дулсе де лечето като бъркате със шпатула.
Забележка: ако не можете да намерите готово дулсе де лече може да намерите рецепта  тук
Нанесете сметановия крем върху шоколадовия , изравнете и сложете втория блат. оставете в хладилник около час да стегне.
Украсете по желание.Аз я залях със ганаш приготвен от 100 мл. сметана и 100 гр шоколад.
Насладете се на страхотен вкус!




понеделник, 14 януари 2013 г.

ВКУСНИ КИФЛИ

Бях забравила тази рецепта, не съм я правила от години.Защо ли?
Много меки и вкусни с плънка по избор.Аз ги предпочитам със сирене.Обичам комбинацията солено -сладко. :)

 Продукти:
2ч.ч. лимонада( правила съм ги  и с тоник)
1ч.ч захар
непълна чаша олио
1 кубче мая
брашно колкото поеме за меко тесто
щипка сол
жълтък за намазване
есенция по избор
сладко, локум, сиренце кой каквото предпочита

Начин на приготвяне:

В 1 ч.ч. лимонада разтворете захарта и маята. Направете кладенче в брашното, сложете солта , олиото и другата чаша лимонада .Добавете  маята и  замесете средно меко тесто.Оставете да втаса на топло.Разделете на топки, разточете кора около 5 мм дебелина нарежете я на триъгълници, сложете от желаната плънка и навийте. Наредете в тава върху хартия.Оставете да втасат малко,Намажете с разбит белтък, поръсете със сусам или кристална захар.Печете в предварително загрвта на 180 грасуса до зачервяване.




БОНБОНИ "РАФАЕЛО"

Бързи и много вкусни

Неоходими продукти

1 кутия кондензирано мляко
100 гр бял шоколад
100 гр масло
50 гр кокосови стърготини

кокосови стърготини за овалване

Начин на приготвяне:

Бърках всичко това в един тефлонов тиган, за да не загори, след около 10 минути приблизително/не съм засичала/ сместа започна да се сгъстява. Като се мине с
дървената лъжица, трябва да остава пътечка и да не се събира лесно сместа. Оставих тигана настрани да поизстине, след това сложих сместа в хладилника. Като изстина и се повтвърди, с ръце оформих топчета,  и ги овалях в кокос. Отново се слагат в хладилника и след няколко часа са готови за хапване


ВЪЛЧЕШКА ПИТА

Това е любимата пита на моето семейство.Рецептата я знам от бабата на моя съпруг , тя много често ни я приготвяше.Когато няма време за месене приготвям само  плънката , хапваме си я като лютичка.:) :) :) Баба правеше една кора слагаше плъката и захлупваше с другата и печеше, но аз реших да осъвременя малко рецептата.
Относно тестото много точни мерки не мога да ви дам  поради простата причина  че почти винаги когато  меся  слагам продуктите на око. За тази питка всеки можре да си приготви любимото тесто.
Ще се опитам да ви дам  горе долу продуктите за тестото
300 - 400 мл. топло прясно мляко
1ч.л. сол 1 ч.л. захар
1 яйце +  1 белтък( жълтъка го оставяме за намазване)
3-4 лъжици олио
1 кубче мая
брашно колкото поеме

За пълнежа
2 стръка праз
6-7 сухи чушки
 50 мл олио
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Нарежете праза на дребно, чушките  опечете леко на котлона и нарежете и тях."Скълцайте" всичко с кълцаника леко в хаванче.Загрейте олиото добре и го излейте върху зеленчука.Сложете сол и разбъркайте добре.
Замесете тестото и оставете да втаса. Разделете го на 4 топки.Разточете първата топка и сложете от плънката, върху нея сложете разточена втората топка тесто, плънка пак тесто и плънка. Навийте на руло и поставете в тавичка.Разточете и последната топка тесто и сложете остатъка от плънката и я сложете в средата.С нож направете разрези в тестото.Оставете да втаса и намажете с разбит жълтък.По желание може да поръсите със сусам. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 - 45 мин.






ЯБЪЛКОВА НАСЛАДА

Неоходими продукти:

за тестото:
130 гр. разтопено масло
150 гр. захар
3 яйца
125 мл. мляко
250 гр брашно
100 гр орехи
1 пакетче бакпулвер

 за крема:
500 мл. мляко
2 пакета пудинг ванилия
5-6 л. захар
50 гр масло

За пълнежа
6-7 ябълки
100 гр стафиди
канела по желание
Начин на приготвяне:
Почваме от крема,отделяме малко от млякото за разтваряне на пудинга и захарта.Останалото мляко сваряваме и добавяме разтвореният пудинг и бъркаме . получава се гъст крем към който прибавяме маслото и бъркаме.Оставяме го да изстине.
Разбиваме яйцата със захарта, добавяме разтопеното масло, брашното с бакпулвера, млякото и орехите.
Обелваме ябълките и ги нарязваме на кубчета( аз предпочитам по- големи) смесваме ги със стафидите и канелата.
Във форма за торта или тава сложете хартия за печене и изсипете 2/3 от тестото, разпределете половината от ябълките.Изсипете по изтиналият крем , след това остатъка от тестото и накрая разпределете ябълковия пълнеж.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 -50 мин.