четвъртък, 29 ноември 2012 г.

КОКОСОВИ ХАПКИ

Тези сладки направих за кръщенето на едно слънчице :)


 За блата:

     3 яйца
     10 лъж. захар( 220 гр)
     13 лъж. олио (180 мл)
     16 лъж. брашно с връх (300гр.)
     100 мл. мляко
     1 бакпулвер

За крема:

250 гр масло ( може и маргарин)
100гр шоколад
1 л. ром
200 мл. мляко
200 гр захар

  300 гр. кокосови стърготини за овалване на хапките
    
    Разбиват се белтъците на сняг добавя се захарта,олиото, 6 лъж. брашно, жълтъците, млякото, бакпулвера и останалото брашно. Пече се в  тава постлана с хартия на 180 градуса около 25 - 30 мин.( или докато блата се отдели от стените на тавата).
Оставя се да изстине напълно и се реже на квадратчета. 
За крема сложете маслото да се разтопи добавете шоколада след това захарта,млякото и накрая рома.Като заври го махнете.Всяка хапка потопетеот всички страни  в топлият крем, с помоща на вилица, изваждате леко да се отцеди и овалвате в кокосови стърготини.
Насладете се на невероятния вкус!!!!













вторник, 27 ноември 2012 г.

МАКАРОНЕНА МУСАКА

Продукти:
1 пакет макарони(500 гр)
500 гр кайма
2 глави червен лук
1 буркан белени домати
3-4 гъби
босилек
риган
сол
олио

За заливката:
200  гр заквасена сметана
100 гр топено сирене
100 гр настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

Сварете макароните по указанието на опаковката.Сложете в тиган малко олио и запържете  нарязаният лук.Добавете каймата и с вилица я надробете. Като се позапържи сложете и гъбите.
Пасирайте доматите и ги изсипете върху каймата.Запържете още малко.
В тавичка изсипете прецедените макарони, изсипете доматената смес и с лъжица леко поразбъркайте.
В тиганче загрейте сметаната и добавете нарязаното топено сирене и бъркайте докато се разтопи.Изсипете сместа върху макароните.Печете в загрята фурна на 180 градуса около 30-35 минути,извадете и поръсете с кашкавала и печете още малко до зачервяване.
Да ви е сладко!








сряда, 7 ноември 2012 г.

ЯБЪЛКОВА КУТИЯ СЪС КАНЕЛЕН СОС

Продукти:
за блата
11 филии тост

                                                                            
за пълнежа:
5-6 ябълки
сока от 1/2 лимон
 4 лъж.. захар
6 яйца
250 гр сметана
500 мл.прясно мляко
2/3 ч.ч.захар

1 пакет крем за сладкиши на Д- р Йоткер ( може да ползвате и сметана)

за соса
250 мл.прясно мляко
2ч.л. канела
2 лъж. ром
2 лъж.захар

Начин на приготвяне:
Изрежете кората на хляба.Наредете филиите в тавичка върху хария за печене.

Обелете ябълките и ги нарежете на кубчета.Сложете ги в тиган и ги полейте със сока на 1/2 лимон и 4 лъж. захар. Запържете ги за 6-7 мин.Оставете ги да изстинат.


Изсипете ги върху канапето от хляба.

Разбийте яйцата със захарта и добавете млякото и сметаната.Излейте сместа върху ябълките.

Сложете  дъската за хляб  отгоре( да натиска хляба) и оставете около 30 40 мин. за да попие яйчената смес в хляба.

Печете в загрята фурна на 175 градуса около 45- 50 мин.

Оставете сладкиша да изстине и го извадете от тавичката.Разбийте крема по указанието на опаковката и запълнете получената "кутия".Приберете в хладилник за няколко часа.
За соса, сварете млякото с канелата,захарта и рома.Не пренебрегвайте този сос,придава страхотен вкус на сладкиша.
 При сервиране на сладкиша полейте с студеният сос:)))))))





 Разрежете сладкиша и полейте с няколко лъжици канелен сос.

Насладете се!!!!!





неделя, 4 ноември 2012 г.

ПЛЕСКАВИЦИ

Продукти:
1 кг. кайма
1 глава настърган червен лук
6-7 скилидки чесън ситно нарязан
кимион
черен пипер
чубрица
сминдух
малко лют чевен пипер

За пълнежа:
200 гр. бекон или пушено месо
200 гр кашкавал
200 гр гъби( ситно нарязани и леко запържени)

Начин на приготвяне:

Омесете каймата с всички съставки.Бекона и кашкавала нарежете на кубчета, и и ги смесете със гъбите.
От каймата със на навлажнени ръце вземете топка и я разплесквайте я на дланта си на тънка "питка".Сложете 1-2 с.л. от  сместа  за пълнежа в средата и прегънете на две.Оформете хубаво и разплесквайте да е тънка.Мокрете си постоянно ръцете за да ви е по лесно оформянето.Печете на загрята скара.
Наслаждавайте се на страхотния вкус!









 


ЯПОНСКИ ОМЛЕТ

Това чудо видях пак в блога на Марги Василева
http://magyclub.com/yaponski-omlet/
Благодаря за споделената рецепта!!!

Аз направих малко промени като ползвах  6 яйца  и добавих тънко нарязан колбас и чушки и сиренце
 Продукти
6 яйца
 около 100 гр колбас или шунка
1 нарязана на жулиени чушка
100 гр сирене.
сол

 Разбиваме си хубаво яйцата, добавяме им малко сол на вкус, намазваме си тигана с малко олио с помощта на една четка, изчакваме да се нагорещи хубаво и сипваме малко от яйцата, толкова колкото да направим тъничък омлет.
  Изчакваме само малко колкото яйцата леко да си сменят цвета и с помощта на шпатула започваме да свиваме омлета на руло от единият край на тигана докато го свием целият.
  Отново трябва да намажем тигана пред и зад омлета с олио и да налеем отново малко от разбитите яйца така, че новото омлетче, което се получава отново да е тъничко, но и да се лепне хубаво за първото,слагаме от нарязаните зеленчуци ,изчакваме  малко да се запече и навиваме в обратна посока.Пак мажем тигана ,сипваме по малко  от яйцата, редим саламчето после  на другото сиренцето,запичаме и навиваме и така докато свършат яйцата.

Ето и клипа който ме впечетли и не помня колко пъти го гледах.Тук е показана техниката на омлета.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sdoB5sjNVGM






БОБЕНА НАСЛАДА В ГЮВЕЧЕ

Тази  рецепта посвещавам на моята виртуална приятелка
zi4e
Дано ти хареса мила,знам че си падаш по "гювечените" рецепти.
Убедена съм, че скоро ще видя и твоите гювечета - много по хубави от моите и със сигурност с други добавки:))))
Точни грамажи на продуктите няма да ви дам,всеки решава от кое колко да сложи , въпрос на вкус.

Продукти:
сварен боб
червен лук
чушки( пресни или печени)
домати или дом.пюре
пушено месо или шунка
тесто за питка
подправки по избор

Начин на приготвяне:
Може да разбъркате всички продукти, но аз реших да ги редя на пластове:)
Разпределете боба в гювечетата.


Наредете нарязаното месце:)


Нарежет лука и чушките и ги запържете , добавете доматите .Пържете до готовност.Разпределете сместа върху месото в гювечетата


От тестото оформете питки колкото диаметъра на гювечето и ги сложете отгоре върху зеленчуковата смес.Аз сложих в тестото шарена сол.


Питкат оформете по ваше желание.Печете в предварително загряте фурна на 180 градуса фурна около 40 мин или до готовност на питката.
За съжаление, снимките не станаха много хубави.