вторник, 30 октомври 2012 г.

ЛЕЩА В ГЮВЕЧ

Сетих се за тази рецепта като видях един конкурс за "Бавно приготвени ястия".
Правила съм я преди много години и разрових тефтерите:)))

Продукти:

350гр леща
2 моркова
5-6 скилидки чесън
1 глава червен лук
1-2 чушки
6-7 лъж. олио
чубрица
сол

Приготвяне:

Измитата и почистена леща заедно с нарязаните зеленчуци и подправките поставете в гювеч.
добавя се мазнина , сол и се добавя около 1 1/2 литра вода.
Сложете капака  (ако няма такъв- фолио).
Поставете във фурна на 100 градуса за 6-7 часа през ноща.
Ястието така става много вкусно!
Поръсете с пресен магданоз!





неделя, 28 октомври 2012 г.

ТАРТ ТАТЕН С КРУШИ

Мога да ви уверя , че е безумно вкусен!!!

                                    


Продукти:
3 круши( може и с друг плод)
1 ябълка за разкош:)
4 лъжици захар
2 лъж вода
2-3 суп. лъж. масло
канела по желание

За тестото:
100 гр масло
3 лъж. захар
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
брашно за меко тесто( за съжаление не мога да ви кажа грамажа...отказа кантарчето)

Приготвяне:
В купа сложете мекото масло и захарта и бъркайте  с миксер, като постепенно прибавяте яйцето, бакпулвера  и по малко  брашно.Замесете меко тесто, сложете го в плик и го приберете в хладилник.
В тавичка с диаметър 26 см. сложете захарта и водата и на слаб котлон загрейте до карамелизиране .Добавете маслото и бъркайте.Оставете да изстине. Обелете крушите и ги нарежете на филийки.Аз нарязах ябълката на кубчета и я сложих в средата.
Наредете ги върху карамела.
Извадете тестото от хладилника и го сложете между два листа фолио и леко с точилка разточете колкото е диаметъра на тавата.


Махнете горното фолио и наложете тестото върху  плодовете, като в крайщата леко "подпъхнете" тестотомежду тавата и плода.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 мин.


Леко с ножа минете по крайщата и обърнете в по дълбока чиния ( да не изтече соса).






събота, 27 октомври 2012 г.

СЛАДКИШ"MAGIC"

Видях този сладкиш в този сайт
 http://www.e-retete.ro/retete/prajitura-magica ,
и много се зачудих какъв ще е вкуса му .От лесно по лесно ,нищо не се бърка и  не се разбива :))
А вкуса  хм...как да ви го обясня...ореховки,шоколад,кокос и ....ами просто го направете и ще се насладите МАКСИМАЛНО!!!
Аз малко промених продуктите и реда но това е нормално за мен:))



                                                                             


ПРОДУКТИ:

1 пакетче масло-125гр.
200 гр.натрошени бисквити- обикновени
65 гр кокосови стърготини
170 гр начупен на парченца шоколад( аз сложих 100гр млечен,50 гр млечен със лешници и 5-6 шоколадовии бонбона с различен вкус)
100гр едро смлени орехи
1 кутия кондензирано мляко-397 гр

Тук вече идва МАГИЯТА

Разтопете маслото в малка тавичка( моята е 18/30)

 Отделете непълна ч.ч от бисквитите останалите ги разпределете върху маслото.


Върху тях разпределете кокоса


и шоколада


орехите


отделените бисквити


и накрая разпределете кондензираното мляко


Печете в загрята фурна на 180 градуса не повече от 30 мин.Аз малко го попрепекох,но пък се получи и карамелен вкус от кондензираното мляко.







петък, 19 октомври 2012 г.

ТОРТА МИЛКА

Дълго и се каня на тази торта ,четох много по форумите и на края се реших да я направя.
Спрях се на рецептата на Вероника  http://thegingercookies.blogspot.com/2010/11/milka.html
Понеже пише че изисква време аз направих крема от вечерта за да може да изстине а корите изпекох сутринта :) и така стана бързо.Замених лешниците с орехи, и вместо шоколади "МИЛКА"( това оскъпява малко тортата,  а  сега сме в криза:)))) ползвах обикновен бял млечен  и черен шоколад.Малка промяна от моя страна в блатовете, вместо брашно слагам галета, според мен се получава по- добре.
Благодаря на Вероника за прекрасната рецепта! Препоръчвам я горещо !!!
Какво да ви кажа  просто СУПЕР!

За блатовете
10 белтъка
250 гр  захар
300 гр. запечени  орехи
2 супени лъжици галета
щипка сол
за крема :
10 жълтъка
1 литър прясно мляко
3 пудинга с варене  " Д-р Йоткер "  ванилия
 250 грама качествено меко краве масло
300 грама черен шоколад
300 грама бял шоколад
3 супени лъжици брашно
захар на вкус
200 мл сладкарска сметана
2 желатина

Начин на приготвяне:

Разбийте белтъците със щипка сол на сняг, сложете захарта и продължете с разбиването, прибавете ситно смлените ядки , галетата и разбъркайте със шпатула.
Изпечете 3 еднакви блата в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Следете блатовете по време на печене, защото стават бързо, пекат се около 15 минути, зависи от фурната.
Оставете ги да изстинат напълно.






За крема:
 Сложете 800 мл от млякото да заври.
В останалите 200 мл студено мляко разбъркайте много добре с миксер жълтъците, брашното, пудингите и захарта (захарта можете да сложите към 800 мл мляко, ако желаете, а не при жълтъците).
Махнете за малко горещото мляко от котлона и на много тънка струйка добавете от него към яйчено-пудинговата смес.
Разбърквайте много бързо, за да не се пресекат жълтъците и така до пълното смесване на продуктите.
Върнете крема на котлона и на много слаба степен го варете, докато стане гъст . Става бавно ,бъркайте непрекъснато.
Разтворете желатина в малко вода и като набъбне го сложете на водна баня да се разтвори( да не завира).Прибавете го към горещия крем и бъркайте да се поеме изцяло от крема.Разбийте маслото с миксер.
След като кремът се охлади  напълно, прибавете разбитата на сняг сметана  и с миксер разбийте до хомогенност.Към разбитото масло добавяйте лъжица по лъжица от крема и разбивайте до хомогенност.
Разделете крема на 2  части, в едната част сложете разтопения на водна баня (задължително) бял шоколад, а към другата част черен шоколад, разтопен пак на водна баня.
Шоколадът  не трябва да  е горещ.
Сглобете тортата в тава със свалящ се ринг,аз ползвах по голяма форма с ринг за да има крем и от страни  и да не се налага измазване.Ако нямате може да намалите малко блатовете. Редувайте блат, крем, блат, крем, блат и крем накрая.
Украсата е по желание.Моята малко се развали защото пропътува рзстоянието Видин -София с автобус:))) 







четвъртък, 18 октомври 2012 г.

КОКОСОВА ЦЕЛУВКА

 Бърз и много вкусен сладкиш:))))



Продукти:                                                                                 
200 гр шоколад                                                                           
250 гр краве масло
200гр захар                                                                                  
5 яйца + 1 жълтък
5 лъж. прясно мляко
1 бакпулвер
200 гр брашно

За кокосовите целувки:
1 белтък
50 гр захар
100 гр. кокосови стърготини

 Начин на приготвяне:

Разтопете маслото и шоколада на водна баня или в МФ за 1 мин.Разбийте яйцата със захарта,добавете шоколадовата смес,брашното с бакпулвера и млякото.Изсипете в тава с размери 26- 28 см.в която предварително сте сложили хартия за печене.

Разбийте белтъка на сняг и добавете захарта.Прибавете кокосовите стърготини и бъркайте до еднородна смес.С малка лъжичка слагайте от кокосовата смес върху шоколадовата , като се стремите да има навсякъде.
Може да отделите от шоколадовата смес малко и да я изсиперте върху кокосовите топчета.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.








вторник, 16 октомври 2012 г.

ПЪЛНЕНА ПИТКА

Продукти

1 питка 500гр.
300гр салам
3 чушки
1 морков                                                                                                  
2 глави червен лук
2-3 яйца
100гр.кашкавал
100гр сирене
3-4 лъж.олио
подправки по избор

Начин на приготвяне:

Отрежете капачето на питката и с пръсти издълбайте меката част

.Изпържете в олиото нарязания лук,чушки,салам и морков.Добавете доматеното пюре.Пържете до готовност.

Изсипете готовата смес в питката,чукнете отгоре яйцата.

 Сложете в загрята фурна на 180 градуса и печете около 20 мин или докато се изпекат яйцата( аз ги предпочитам рохки).
Настържете кашкавала и го смесете с натрошеното сирене.
Разпределете кашкавала върху питката и печете до разтапянето му.