понеделник, 10 септември 2012 г.

ТОРТА ДИПЛОМАТ

Tази торта видях в този блог  на  LAURA SAVA един изключителен кулинар!

http://www.laurasava.ro/2011/06/06/tort-diplomat/  но както винаги промених малко рецептата.
Получи се нещо много свежо и лятно!
Опитайте!

Продукти:

5 жълтъка
200 гр захар
2 пактчета ванилия
500 мл. прясно мляко
2 пакета желатин
250 гр течна сметана
плодове по избор( аз сложих 4 праскови и 10 сини сливи)
250 мл. кафе
по малко от 200 гр бишкоти
1 пакет крем без варене на Д-р Йоткер( по избор)
мляко за крема

ЗАБЕЛЕЖКА:може и без вторият крем но на мен ми се видя малко крем и и за това взех това решение:)

Приготвяне:

Разбийте жълтъците със захарта  до побеляване.Добавете по малко от топлото мляко и разбъркайте.Сложете на водна баня и бъркайте до сгъстяване( не става много гъст крем което не трябва да ви притеснява).
Разтворете желатина с малко вода да набъбне.Като сварите крема добавете желатина и бъракайте до пълното му разтваряне.Оставете да изстине като бъркате отвреме на време.Разбийте сметаната на крем и я смесете със изстиналия яйчен крем.Приберете в хладилник докато приготвите формата с плодовете.
В форма  за торта предварително "опакована" със фолио наредете плодовете.


 Излейте отгоре крема и оставете в хладилник да стегне малко.


Разбийте крема без верене на Д-р Йоткер по указанията на опаковката като намалите малко млякото за да се получи по гъст крем.
По желание между двата крема сложете нарязани на дребно от плодовете ( аз сложих сини сливи).Излейте другият крем и въргу него наредете предварително потопени в топло кафе бишкоти.Оставете в хладилник да стегне.


Обърнете в походяща чиния и се наслаждавайте!!!


Тук още не беше стегнала но имаше нетърпеливи:)))

















събота, 8 септември 2012 г.

ЛАВА КЕКСЧЕТА

Продукти:                                                                                                               

200 гр черен шоколад( ползвам този от Лидъл)
200 гр масло
7 яйца
1 ч.ч. захар
125 гр брашно
50 гр какао( на Йоткер)
мазнина за формичките
още малко какао за формите

Начин на приготвяне:

Разтопете шоколада с маслото на водна баня.Оставете малко да изстине.През това време разбийте яйцата със захарта на пухкав крем.Смесете какаото със брашното.Добавете  по- малко от сместа към яйчената като редувате със шоколадовата.Бъркайте със шпатула до получаване на еднородна смес.
Намаслете формичките и ги поръсете със какао( по -лесно се отделя кексчето).Напълнете 2/3 от обема Загрейте фурната на 220 градуса и печете 10 -11 мин в никакъв случай повече, защото  ще получите обикновенни шоколадови кексчета. На снимките кесчето е малко по-вече печено.
Аз напълних 11 формички за крем карамел.Ако са ви много за в момента спокойно може да ги замразите във фризера, и когато ненадейно дойдат гости ще ги изненадате с невероятен сладкиш   без да ги размразявате предварително.Тогава печете 13-14 мин.
Могат да се запазят във фризера до 10 дни.



  
  



KAЛИФОРНИЙСКА ЗЛАТНА ТРЕСКА

Продукти:
200 гр черен шоколад
1 десерт кит- кат или 10 шоколадови бонбони с пълнеж
5 яйца
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. смлени орехи
1 ванилия
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. масло
1ч.л. сол


Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 C. В дълбок съд на слаб огън разтопете маслото и натуралния шоколад. Когато шоколадът е почти разтопен, дръпнете от огъня и бъркайте до пълното му разтапяне. Оставете настрани. В малък съд смесете брашното и солта. Оставете настрани. Разбийте яйцата, захарта и ванилията на най-ниската скорост, после бавно увеличете до средна скорост. Разбивайте около 10 минути или докато сместа стане бледа и пухкава. Добавяйте по малко, като редувате от шоколадовата и брашнената смес, като започнете и завършите с шоколадовата. В тава, покрита с хартия за печене, излейте половината от сместа, отгоре наредете нарязания кит-кат или  шоколадовите бонбони с пълнеж и поръсете с ядките. Изсипете останалата смес и печете на 180 C около 45-55 минути. Обърнете върху метална решетка за 15-20 минути. Охладете и поръсете с пудра захар. Пудрата захар може да замените с глазура по избор.







понеделник, 3 септември 2012 г.

СВИНСКО С КИСЕЛО МЛЯКО

Тази рецепта е по идея на МАРГАРИТА ВАСИЛЕВА
http://magyclub.com/pileshki-butcheta-s-kiselo-mlyako/
но аз реших да пробвам със свинско- получи се :)))

Продукти:
1 кг свинско месо( може от бут, плешка или врат)
3-4 скилидки чесън
4-5 лъж. (пълни) кисело мляко
 по 1 ч. л. червен пипер и сол
черен пипер,подправки по избор

За овалване:
 едра галета
настърган кашкавал ( около 100 гр)
малко масло
Начин на приготвяне:

Нарежете месото на пържоли, сложете в купа и смесете със киселото мляко и подправките.Оставете да престои една нощ в хладилник( може и по малко).
Смесете галетата  и кашкавала и овалвайте всяко парче месо от двете страни.
Навийте го на руло и  редете в намаслена тавичка. Сложете парченца масло върху месото. Покрийте с фолио и печете на 180 градуса около 1 1/2 часа.След това махнете фолиото и запечете ощемалко до златиста коричка.
Месото става много крехко от вътре и хрупкава коричка от вън.








МАСЛЕН СЛАДКИШ С ПЛОДОВЕ

 Този сладкиш е по рецепта на Йоли http://yoli-www.blogspot.com/2010/08/blog-post_21.html  но промених малко количеството на продуктите.
Мога да кажа само  -ВКУСОТИЯ !!!



Продукти:

100 гр масло                                                                                     
100 гр захар
3 яйца
1 ванилия
кората на един лимон
1 бакпулвер
брашно за меко тесто
4-5 пълни лъжици мед
За пълнежа:

3 праскови
10 сливи
малко червено и бяло грозде
Забележка: може да ползвате плодове по избор


Приготвяне:

Разбийте добре маслото със захарта на пухкав крем и добавете яйцата и лимоновата  кора. Добавете по малко брашно заедно с бакпулвера и ванилията да се получи малко по гъсто от кексово тесто. Отделете по малко от  половината от полученото тесто.
  Към останалото тесто сипете постепенно по малко брашно и омесете на мека топка.
 Постелете дъното на тортена форма с хартия за печене.
 Разстелете върху нея тестото като равномерно го разнесете с пръсти.
 Направете малък борд. Надупчете маслената кора с вилица.
  Почистете и нарежете избраните от вас плодове на малки парченца. Гроздето оставете цяло.
  Объркайте ги и ги сипете върху кората. Полейте  ги с 4-5 лъжици мед( ако обичате по сладко може и повече)
 С лъжица сипете отделеното кексово тесто тук там така, че да останат и празни пространства.
Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170* фурна за около 30 - 40 минути. Проверявайте с клечка дали се е изпекло кексовото тесто отгоре.
Оставет напълно да изстине.
  Да ви е сладко!

По надолу  ше видите снимки  и с други плодове!







Eто още един  такъв сладкиш но с ябълки,круши, и сушени кайсии.Добавих малко ром и канела в плодовете.