четвъртък, 26 юли 2012 г.

ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ

Тази рецепта видях от един виртуоз в кухнята Веси  Казакова.
Много бързи,вкусни и ефектни!
Благодаря за хубавата рецепта!!!

Продукти:

Всичко е по ваш избор т.е. вие решавате колко и какво да сложите.
домати
салам или филе
сиренце
кашкавал
яйца
олио
Начин на приготвяне:
Отрежете капачетата на доматите и с чаена лъжичка внимателно издълбайте вътрешността без да пробивате стените.Осолете малко вътрешността на доматите и капнете по мъничко олио.Сложете на дъното парченце филе или каквото предпочитате  след това сиренце, кашкавал.Най отгоре чукнете по едно яйце.
Печете в микровълнова фурна за около 3-4 мин.

С НОЖ ИЛИ ВИЛИЦА ЛЕКО  ПРОБИЙТЕ ЖЪЛТЪКА ПРЕДИ ДА ГИ СЛОЖИТЕ В МФ





сряда, 25 юли 2012 г.

ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА

За палачинките няма да ви пиша рецепта поради простата причина че не мога да ви напиша точният грамаж на продуктите.
Всичко слагам на "око"
Разбивам яйца, добавям брашно ,щипка сол,и газирана вода или някаква газирана напитка.
Изпекох 7 палачинки.

Продукти за крема:

400 гр заквасена сметана
250 мл течна сметана
100 гр бял шоколад
4-5 лъж. захар( на вкус)
1 1/2 пакетчета желатин

За желатиновият блат
1 компот от ягоди или друг плод( може и пресни плодове но с това разполагах в момента)
1 пакетче желатин

За украса
1 кутия крем сладолед на прах

Начин на приготвяне:
Загрейте течната сметана до завиране.Сложете в нея начупения шоколад и бъркайте до пълното му разтапяне.Оставете да изстине малко.Желатина разтворете в малко вода да набъбне и го разтопете на водна баня до пълното му разтваряне.
Заквасената сметана разбъркайте със захарта и я смесете с течната сметана.Добавете желатина.
Оставете да стегне малко.
Във форма за торта със свалящ се ринг,сложете една палачинка,крем и така редувате докато свършат.Накрая завършвате с крем.
Оставете в хладилник за 30 мин да стегне.
Наредете плодовете от компота върху тортата а сока загрейте.Добавете разтвореният желатин в малко  вода в горещия сок.Оставете да желира малко и го излейте върху плодовете.
За украса разбих 1 кутия крем сладолед по указанието на опаковката и намазах тортата, като  с лъжица изтеглях нагоре , за да се получат  пламъци.









вторник, 24 юли 2012 г.

ПАТЛАДЖАНЕНИ РУЛЦА

 Ето още едно ястие приготвено от моите деца Инна и Ивайло.
Май трябваше да направя семеен блог:)))))

Продукти:

2 патладжана
200 гр шунка
200 гр. кашкавал
галета

За соса:
4-5 опечени чушки
5-6 домата
2-3 скилидки чесън
магданоз
босилек
малко олио

Начин на приготвяне:

Патладжана се нарязва на тънки филийки.Запичат се на грил тиган или на тефлонов с много малко мазнина.
Шунката  се нарязва на ленти колкото са широки патладжанените филийки.
Кашкавала на по тънки ленти.


 Галета в случая е домашно приготвена ,като  се  наронят няколко филии стар хляб и трохите се запекат леко на сух тиган. Леко я начукайте като изстине.Настържете на ситното ренде малко кашкавал в нея.


 Навийте рулото от патладжана.

 Оваляйте всяко едно руло в галетата и кашкавала.
 Наредете ги в тава върху намаслена хартия.


Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 мин.

 


За соса нарежете доматите на дребни кубчета и ги запържете в малко олио до сгъстяване.
Опечените чушки накъсайте на ивици и добавете към готовите домати.
Скълцайте чесъна със малко сол  и магданоз  и смесете с доматите и чушките.
По желание  поръсете с пресен босилек.






Чудесна добавка към ястието е  бяло саламурено сирене.


Дори папагала Пупи чака с нетърпение да го поканят на вечеря:)))



ОРЕХОВ СЛАДКИШ

Безумно вкусен десерт по рецепта на Йоли
 http://yoli-www.blogspot.com/2008/10/blog-post_1756.html
Понеже  нямах пред мен рецептата и направих двойна доза крем.
Резултата беше превъзходен!

 Продукти

5 яйца
1 1/2 ч.ч.захар
3 ч.ч. смлени орехи
1 с.л. галета
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон

Крем

 1 литър прясно мляко
 1ч.ч.. захар
 8с.л. брашно
 2яйца
 1 ванилия
 150 г натурален шоколад

какао за поръсване


Приготвяне

  Разбийте на пухкав крем жълтъците с половината от захарта. Прибавете лимоновата кора и ванилията.
Разбийте на сняг белтъците и постепенно добавете останалата захар , като продължавате да разбивате. Смесете внимателно жълтъчната смес с белтъците , като ги редувате с орехите и галетата.
Постелете голяма правоъгълна тава (от фурната) с хартия за печене. Изсипете ореховото тесто и го загладете. Изпечете в предварително загрята на 150* фурна. Ореховата кора бързо прегаря,затова фурната трябва да е слаба и по-скоро да се суши , отколкото да се пече.
Сварете крем от млякото , яйцата , ванилията , захарта и брашното. След като сварите крема , докато е горещ , сипете в него шоколада , начупен на парченца и разбъркайте добре. Оставете крема да се охлади , но не напълно.
Отрежете ореховата кора на две еднакви парчета. В подходящ съд с по-висок борд сложете едната половина. Сипете половината от леко топлият крем и покрийте с другата кора. Намажете с останалият крем , поръсете с какао.
Поставете сладкиша в хладилника и сервирайте след няколко часа , още по-добре на другия ден.
При мен не можа да издържи и един ден:)))







вторник, 17 юли 2012 г.

KOШНИЧКИ С ВКУСЕН КРЕМ

Лесни и много вкусни!

За тестото:
250 гр брашно
70 гр захар
1 ванилия
1 яйце
120 гр крема сирене
5 с.л. прясно мляко
5 с.л. олио
1/2 пакетче бакпулвер
щипка сол

За крема:

200гр кисело мляко
380 гр крема сирене
100 гр захар
1 ваниля
2 яйца
1 пакетче пудинг ванилия
сока и настъргана кора от 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

Всички съставки за тестото се смесват.Получава се  меко и лепкаво тесто.
Намажете формите за мъфини (аз ползвах чашките за крем карамел) с олио и наръсете с брашно.Късайте с набрашнени пръсти тесто колкото малко яйце и го разстелете в чашката до горе.Постоянно топете пръсти в брашното за да ви е по лесно. Внимавайте да не се разкъса.
Разбъркайте с миксер всички продукти за крема.Напълнете с крем  кошничките 2/3 от обема им.
Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса около 15 - 20 мин.
Гарнирайте с плодове по избор.Аз го направих със сладко от  зелени смокини  и прясна круша.












четвъртък, 12 юли 2012 г.

ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ С КРАСТАВИЦА И СИРЕНЦЕ

Идеята дойде от тук  http://www.coolinarika.com/recept/kukuruzni-hleb-sa-tikvicama/ но реших да заменя с краставица
Получи се интересен и ароматен хлебец:)))

Продукти:

1 краставица( тип гергана)
225 гр бяло брашно
125 гр царевично брашно
2 ч.л. сол ( ако сиренето е солено намалете количеството)
1 бакпулвер
щипка сода за хляб
половин кофичка кисело мляко
60 гр разтопено масло
2 яйца
50 - 100 гр сирене( аз сложих прясно домашно)

Начин на приготвяне:

Настържете краставицата посолете малко и оставете да се отцеди.Разбийте яйцата, добавете разтопеното масло и киселото мляко. Добавете предварително смесените брашна,бакпулвера и содата.Бъркайте да се получи хомогенна смес.Добавете настърганата краставица и сиренето(може да го настържете или натрошите - по ваш избор). Получава се гъсто тесто.Изсипете в малка форма за кекс или тавичка леко намаслена.Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около45 мин,Пробвайте с клечка ако излезе суха значи е опечено.Оставете малко да изстине и го извадете от формата. Вкусен е топъл и студен!
 Можете да набодете от горе по  няколко кръгчета нарязана краставица за украса!
Според мен малко пресен копър ще му пастне идеално :)))





вторник, 10 юли 2012 г.

ПАЙ - БАНОФФИ

За любителите на комбинацията от банани и карамел!
Това е рецепта от "Пекарната на Рудолф".

ПРОДУКТИ:


  • 400 грама банани
  • 4 броя яйца
  • 225 грама слънчогледово олио
  • 300 грама  захар
  • 240 грама брашно
  • 7 грама бакпулвер
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица канела
  • 700 милилитра бита сметана

За карамела:

  • 300 грама захар
  • 200 милилитра сметана
  • 150 грама масло

За украса:

  • банани
  • карамел

Начин на приготвяне:

Намажете с олио тавичка за пай и наредете на дъното и банан и половина, нарязан на кръгчета. Другият банан и половина се намачква на пюре и се смесва с яйцата, захарта, брашното с бакпулвер и олиото. Сместа се разбърква с миксер и се изсипва върху бананите. Паят се пече на 190 градуса около 25 минути.
За млечния карамел /тофи/ се изсипва малко захар в нагорещена тенджера на котлона и като се стопи, се изсипва цялата захар да се карамелизира. Захарта не се бърка с лъжица или шпатула, а само се разклаща тенджерата. Сметаната се затопля и се изсипва в тенджерата при карамелизираната захар. Тенджерата трябва да е достатъчно голяма, защото при смесването на двата продукта започва клокочене. Бърка се докато сместа стане напълно гладка. Накрая се добавят маслото и щипка сол. Отново се бърка. Млечният карамел се оставя за да изстине. Не трябва да изстива напълно, за да може да се работи с него.
Разбива се сметана до пухкавост и се слага в хладилник за малко. Половината карамел се смесва с нея и се получава мус. Той се намазва върху пая.
Паят се украсява с парченца банани а най-отгоре се поръсва с останалия млечен карамел.




ЗАБЕЛЕЖКА:  МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА И ГОТОВО КАРАМЕЛИЗИРАНО КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО - дулсе де лече.Но в провинцията трудно се намира а  приготвянето му( да се вари 3 часа кутия кондензирано мляко) отнема доста време.Уверявам ви че вкуса на приготвеният по рецептата карамел е страхотен:)))