сряда, 25 април 2012 г.

БИРЕН БЮРЕК

Пухкав,ароматен, вкусен - трябва ли още?

Продукти:
500гр кори за баница
500 гр кайма
3 глави червен лук
4-5 лъж. олио
300мл. бира
4 яйца
1 кренвирш ( може и без него)
подправки по избор аз ползвах
мащерка,чубрица,кимион,черен пипер
сол
олио за намазване на тавата

Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно и го запържете с каймата.
Пържи се докато се изпари водата.
Добавете подправките и оставете малко да изстине.
Яйцата разбийте и добавете бирата и половин ч.л. сол.
В намаслена тавичка сложете една кора, полейте с няколко лъжици от бирата и яйцата.
След това  сложете и 2 лъжици от каймата.И така докато свършат корите и плънката.Преди последната кора нарежете кренвирша на колелца и го наредете върху кората.Сложете последната кора и нарежете  бюрека.Залейте го с  остатъка от бирата и яйцата.Пече се около 35 мин. на загрята на 180 градуса фурна.







събота, 21 април 2012 г.

АРОМАТНИ БАГЕТИ

Невероятни ,меки, въздушни отвътре и хрупкави от вън.
Аромат на чесън ,магданоз и масло.

Продукти:

400гр. брашно
1ч.л. захар
1/2 кубче прясна мая
1/2 ч.л.сол
260мл. топло прясно мляко
50 гр разтопено масло

За пълнежа:
60 гр меко масло
7-8 скилидки чесън( чесънс ми е домашен и скилидките са малки)
4-5 стръка пресен магданоз
щипка сол
1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:

Разтворете маята в малко топло мляко, прибавете  захарта и няколко лъжици брашно да стане кашичка.Оставете да втаса.Аз слагам съда в съд с топла вода за да стане по бързо.В съд сложете брашното ,солта ,останалото мляко и кваса.Замесвате средно меко тесто.Замесете на плот като топите ръцете в разтопеното масло докато усвоите цялото количество. Оставете на топло да удвои обема.Аз включвам фурната на 50 градуса да загрее и я изключвам.Поставям тестото вътре.Като втаса, леко го замесвам и го разделям на 8 топки.Оставям топките още 15 мин завити с кърпа да почиват.През това време скълцам чесъна , нарязвам на ситно магданоза и всичко разбърквам с мекото масло.Всяка топка разплесквам с ръка и я навивам  на руло.Редя ги в голяма намаслена тава.С нож разрязвам всяко руло   по средата да се получи нещо като джоб.Всяко "джобче" мажа със сместа.С четка нанасям навсякъде върху багетите разбитото яйце.Слагам ги в студена фурна и включвам на 180 градуса.Пече се до зачервяване.






вторник, 17 април 2012 г.

БЮРЕК БЕЗ ЯЙЦА

 Това е един много бърз лесен и хрупкав бюрек.
Като от баничарница,но мнооого по хубав!!!




Продукти:

500 гр кори
300 гр сирене
150 мл. вода
100 мл. олио

Начин на приготвяне:

В съд смесете водата и олиото.
В кръгла тава намаслена сложете три кори така че краищата им да излизат извън тавата.Трябва да покриете дъното с тях но повечето да висят от вън.След това взимате една кора слагате в тавата ,леко я надипляте и с четка или лъжица мажете от сместа ( водата и олиото).След това втора кора пак пръскате  и трета така.Идва ред на сиренето.Сложете част от сиренето наронено.След това пак по същия начин три кори напръскани с олио и вода, сирене и така докато свършат. Завършваме с кори. С тези които сме оставили да  висят "завиваме " другите.Напръскваме с остатъка от течността.Печем в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.




понеделник, 16 април 2012 г.

ПАСТИ - БАУНТИ

Това е рецепта на една моя виртуална приятелка ЛИЛЕТО ДАВКОВА
Страхотен кулинар!!!
Благодаря за хубавата рецепта!
Аз промених малко съставките за жълтия крем- исках да е повече:)



Продукти:
300 гр брашно
150 гр захар
100 гр маргарин
2 жълтъка
1  суп.лъж. какао
1/2 бакпулвер
4-5 с.л. кисело мляко

 За крема между блатовете

6 белтъка
150 гр кокос
150 гр захар

За жълтия крем

4 жълтъка
1/2 ч.ч. захар
3  ванилови пудинга
1 литър прясно мляко
200 гр маргарин
100 гр пудра захар

За поръсване
 какао или кокосови стърготини

Начин на приготвяне:
В съд слагаме брашното и правим кладенче.
Слагаме омекналия маргарин,жълтъците,какаото,захарта,бакпулвера,млякото и омесваме гладко тесто.
Разделяме го на две.Подготвяме тава  с размери 25-35 см.. Отрязах  2 листа хартия  за печене колкото тавата  поръсих ги леко с брашно и разточих направо върху хартията две кори.Едната я поставих в тавата.Разбих белтъците със щипка сол на сняг постепенно добавих захарта.С внимателно бъркане се добавят и кокосовите стърготини.Цялата тази смес изсипете върху кората в тавата.Вдигнете другата кора  с хартията и внимателно я обърнете върху белтъчната смес и отлепете хартията.
Пече се на загрята фурна на180 градуса 20 мин.
За жълтия крем : разбиваме жълтъците със захарта добавяме пудинга,и малко мляко.Останалото мляко сваряваме и в него при постоянно бъркане добавяме сместа от жълтъците и пудинга. Получава се гъст крем.Оставяме да изстине напълно.
Маргарина разбиваме с пудрата захар и към него прибавяме по малко от вече изстиналият крем.Така докато се усвои целият крем.
С така приготвения   крем покриваме вече изстиналият сладкиш.
Поставяме в хладилник да се охлади и стегне крема.
Поръсваме с кокосови стърготини, какао или настърган шоколад - по  ваше желание.
За съжаление  пастите от снимките не са много красиви но докато се приготвя да снимам те свършиха.Кой ще ме чака  - нямаха търпение:)))





ТОРТА ЗА ВЕЛИКДЕН

Може ли на такъв празник да няма торта.
Тази торта съм я правила и преди но сега я направих двойна за да има за всички по голямо парче.
                                               Това е Дулсе де лече по рецепта на Йоли.

Рецептата ще  я намерите по назад в блога.
 Украсата е свързана с този светъл празник!
Желирани яйчица:)










ВЕЛИКДЕН - КОЗУНАЦИ И ...

                                                           ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!!!

                                                        БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ!!!


Ще ви представя моите козунаци приготвени с мноого любов!
Имах невероятни помощници моите мъже ( а те са трима):)
Големият син меси козунаците( аз само забърках съставките) а таткото и малкия боядисаха яйцата.
Ще питате аз какво съм правила:) освен че сплетох козунаците трябваше да се почисти и измият съдовете след мъжкото развихряне.:)))
Голяма радост когато децата ( макар и големи вече) са у дома!

                               

Ето и рецептата

Продукти:

1кг брашно
3 яйца+1 белтък
1 жълтък за намазване
300 мл прясно  мляко
1 ч.ч. захар
80 гр разтопено масло
50 гр разтопена мас
1 ч.л. сол
100 гр смлени орехи
150 гр сушени плодове( кайсии, стафиди и портокалови корички)
150 гр течен шоколад
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон

Начин на приготвяне:

 Стопляме млякото и отделяме 100 мл от него да разтвориме маята като добавим 3 с.л. захар и 3-4 с.л. брашно.Трябва да се получи кашичка по гъста от палачинково тесто.Оставяме на топло да втаса.В останалото топло мляко  разтваряме захарта и ванилията.Слагаме пресятото  брашното в съд   и правим кладенче.Вътре добавяме солта,яйцата ,кваса и млякото със захарта и ванилията.Добавяме кората от лимона и почваме да месим.Замесваме средно меко тесто.Прехвърляме го на плота за месене и почваме да топим ръцете в смесената мазнина и месим докато я поеме и така докато поеме цялата мазнина.Прехвърляме го в дълбок съд предварително намаслен и го оставяме на топло да удвои обема си.Помещението в което ще месите трябва да е топло.Аз загрях фурната на 50 градуса и сложих съда с тестото вътре.Като изпълни съда леко го размесих пак и го оставих наново да втаса.След второто втасване леко го изсипвам на плота и го разделям на две.
Едното парче тесто раздели на три части и леко ги разплеснах с ръка да се получат еднакви по големина  правоъгълници.Наръсих от смлените орехи и нарязаните сушени плодове, навих на рула усуках ги и ги сплетох.Сложих плитката в намазана  с масло тавичка.Другата част от тестото разделих на 5 части Първата разплеснах на правоъгълник и наръсих с орехи и стафиди навих на руло после на кравай.Сложих в средата на тортена форма покрита с хартия за печене.
Другите две намазах с шоколад навих на рула и ги усуках двете заедно.Поставих ги около кравая.Последните две ги навих  с орехи и сушени плодове и ги сложих около тези с шоколада.
Оставих козунаците да втасат.Намазах ги с разбит жълтък с малко прясно мляко. Поръсих с кристална захар и тук там сложих цели орехови ядки.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса около  45 мин.
Ако виждате че загарят  покрийте с хартия за печене.

                                                   ЧЕСТИТ ВЕЛИКДЕН!!!










КОЗУНАК С ВИШНИ-ВЕЛИКДЕН

Това за мен е най - хубавият козунак който някога съм яла.
Много вкусен и мек.



Продукти:
500 гр брашно
20 гр прясна мая
2 яйца
1/2 ч.л. сол
1ч.ч. захар
200 мл. прясно мляко
300гр замразени вишни или череши( може и от компот като им извадите костилките и отцедите)
50 гр смлени орехи
50 гр разтопено масло
40 гр мас
2 ванилии
кората на един лимон

 За заливката

10 с.л. вода
6 с.л. захар

Начин на приготвяне:


Стопляме млякото и отделяме 100 мл от него да разтвориме маята като добавим 3 с.л.от захарта и 3-4 с.л. брашно.Трябва да се получи кашичка по гъста от палачинково тесто.Оставяме на топло да втаса.В останалото мляко разтваряме захарта и ванилията.Слагаме пресятото  брашното в съд   и правим кладенче.Вътре добавяме солта,яйцата ,кваса и млякото със захарта и ванилията.Добавяме кората от лимона и почваме да месим.Замесваме средно меко тесто.Прехвърляме го на плота за месене и почваме да топим ръцете в смесената мазнина и месим докато я поеме и така докато поеме цялата мазнина.Прехвърляме го в дълбок съд предварително намаслен и го оставяме на топло да удвои обема си.Помещението в което ще месите трябва да е топло.Аз загрях фурната на 50 градуса и сложих съда с тестото вътре.Като изпълни съда леко го размесих пак и го оставих наново да втаса.След второто втасване леко го изсипвам на плота и отделям 1/3 от него. В тава( 26-28 см. диаметър) покрита с хартия леко разплесквам по голямото парче  тесто ,а от другото правя фитили  усукват се и се слагат по края на тестото в тавата. Оставя се да втаса.След втасването на тестото наредете вишните от горе поръсете със смлените орехи и сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса.Печете 25 мин .  За заливката сварете водата и захарта и с лъжица наръсете навсякъде върху козунака,Печете още 10 мин.

Невероятно мек и ароматен козунак.






БРАУНИС С ИЗВАРА

Това е един много интересен сладкиш със невероятен вкус.
Заслужава си да го опитате!

Продукти:

1ч.ч. краве масло
100гр черен шоколад
1ч.ч. захар
1/2 ч.ч. какао                                                                                            
1/2ч.ч. извара
3 яйца
2 ванилии
1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.л. сол
1/2 бакпулвер

За глазурата:

100 гр черен шоколад
4-5 с.л. масло
3-4 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото. В купа натрошете шоколада и излейте върху него горещото масло.Разбъркайте докато се разтопи шоколада.
Разбъркайте изварата със захарта,добавете яйцата и ванилията.Бъркайте докато се получи гладка смес.Добавете какаото.Прибавете внимателно брашното,солта и бакпулвера.Излейте цялата смес към разтопения шоколад с маслото.Бъркайте докато получите гладка смес.
Загрейте фурната на 180 градуса и разтопете малко масло в тавичката в която ще печете сладкиша.
Изсипете сместа и заравнете.Печете около 45 минути или докато по клечката не полепват трохи.
Готовия сладкиш се изважда и се охлажда в тавичка с ледена вода.През това време пригответе глазурата.Натрошете шоколада в купа добавете маслото и млякото и варете на водна баня докато се разтопи.Разбъркайте до гладка смес.
Топлата глазура се излива върху охладения браунис.
Оставя се в хладилник да се охлади напълно.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!!







ЯБЪЛКОВ БРАУНИС

Необходими продукти:

2 яйца
125 гр масло
50 гр маргарин                                                                                         
50 гр смлени орехи
1 ч.ч. захар
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. бакпулвер
3 с.л. какао
1 1/2 брашно
 2 ябълки
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Маслото и маргарина се разбиват със захарта и се добавят яйцата.
Разбива се още малко и се добавя какаото.
Брашното се пресява ,разбърква се с бакпулвера , содата и орехите.Разбърква се и постепенно се добавя към какаовата смес.Ябълките се почистват и се нарязват на малки кубчета.Изсипват се в тестото,сместа се разбърква внимателно и се изсипва в намазнена  тавичка ( може и върху хартия за печене) с размери 20- 25 см.Пече се около  40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Когато сладкиша изстине го нарежете на квадрати и поръсете с пудра захар.




РУЛО С ОМЛЕТ И ОЩЕ НЕЩО

Продукти
                                                                                                                           
1 -1.200 кг свинска плешка
сол и черен пипер на вкус
соев сос

Пълнеж

4 яйца
2 стръка пресен лук
магданоз
200 гр шунка или бекон
100гр топено сирене
200 гр гъби
20 гр масло
сол и черен пипер

Приготвяне:

Оформете месото на тънко парче,подходящо за завиване на руло.Подправете го със сол,пипер и соевия сос и го сложете върху лист алуминиево фолио.


Разбийте яйцата и добавете към тях ситно нарязаните пресен лук и магданоз.Изпържете два омлета и ги разпределете върху месото.

Аз разрязах единия и го сложих отстрани. Върху омлета разпределете шунката.


Гъбите изпържете с маслото и ги ги наредете върху шунката.Сложете и топеното сирене до тях.


Завийте рулото колкото се може по стегнато и го оформете с фолиото.Сложете го в тавичка с малко  вода и изпечете на 180 градуса около 2 часа.





Нарежете рулото на филийки и го сервирайте с прясна салата.

ДА ВИ Е СЛАДКО!!!